Болести, внесени от Европа, са убили до 86% от жителите на архипелага Тонга

Болести, внесени от Европа, са убили до 86% от жителите на архипелага Тонга Снимка: https://pixabay.com/

Изследователи от Австралийския държавен университет установиха, че населението на островите Тонга в Тихия океан е намаляло със 70-86% поради болести, пренесени от европейците

Изследването е публикувано в Journal of Archaeological Science.

Учените са използвали лазерно сканиране (лидар), за да получат информация за броя на домовете на остров Тонгатапу между 13-ти и 19-ти век, преди пристигането на европейците. Този остров е бил столица на полинезийското кралство Тонга. Освен това авторите са проучили археологическите доказателства и документите на мисионерите, пристигнали тук.

Общо около 100-120 хиляди души са живели на архипелага в Тихия океан. Оказва се, че след пристигането на европейците, населението на главния остров Тонгатапу в Кралство Тонга е намаляло от 50-60 хиляди на 10 хиляди души само за 50 години. Оказва се, че патогени, внесени от европейците, са довели до смъртта на 70-86% от населението.

Оценките на авторите надминават всички предишни, но като цяло са в съответствие с историческите доказателства. Тази работа може да промени начина, по който изучаваме последиците от глобализацията, започнала през 19 век.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: