Топ 10 на най-големите фондови борси в света

Топ 10 на най-големите фондови борси в света

® Global Look Press

Светът на финансовите пазари и търговията е огромен свят, непознат за повечето обикновени хора. Тук обаче често се решава съдбата на цели индустрии и компании.

Почти всички основни акции и облигации, чиито показатели определят глобалната икономика, се търгуват на 10-те най-големи фондови борси в света. 

10-те най-големи борси по пазарна капитализация:

1. Нюйоркска фондова борса

Нюйоркската фондова борса се намира на Уолстрийт. Това е основната американска фондова борса, най-голямата в света по оборот. Капитализацията й достига 25,5 трилиона долара.

Нюйоркската фондова борса с течение на времето се превърна в символ на финансовата мощ на САЩ и на финансовата индустрия като цяло. Световноизвестният индекс Dow Jones за индустриални акции, както и NYSE Composite и NYSE ARCA Tech 100 индекс, са регистрирани на борсата.

2. NASDAQ

NASDAQ е американска фондова борса, специализирана в акции на високотехнологични компании. NASDAQ е основана на 8 февруари 1971 г. Името идва от автоматичната система за котировки, която положи основата за размяната. В момента повече от 3200 компании търгуват с акции на NASDAQ. Пазарната й капитализация се оценява на 11,2 трилиона долара.

3. Японска борсова група

Третото място е заето от Японската борсова група, чиято пазарна капитализация се оценява на 5,1 трилиона долара. Японската борсова група управлява различни борси, включително Токийската фондова борса и борсата за ценни книжа в Осака.

4. Шанхайска фондова борса

Това е най-голямата платформа за търговия в континентален Китай, една от водещите азиатски борси. Шанхайската фондова борса е основана през 1990 г. Акциите, търгувани на фондовата борса, са разделени на два вида: А и Б. А-акциите се търгуват в юани. Б-акциите бяха създадени в средата на 90-те години само за нерезиденти и са номинирани в щатски долари. Пазарната капитализация на борсата се оценява на 4,7 трилиона.

5. Euronext

Euronext NV е общоевропейска фондова борса с клонове в Белгия, Франция, Холандия и Португалия. В допълнение към акции и деривати, групата на Euronext предоставя клирингови услуги и финансова информация. Пазарната капитализация на борсата се оценява на 4,5 трилиона долара.

6. Хонконгска фондова борса

Капитализацията се изчислява на 4,2 трилиона долара.

7. Шенженска фондова борса

Основно търгува с акции на държавни компании. Основният индекс на борсата - SZSE Component Index - проследява динамиката на акциите на 40 от най-ликвидните и големи компании на борсата. Пазарната капитализация на борсата се оценява на 3,5 трилиона долара.

8. Лондонска фондова борса

Една от най-големите и най-стари борси в Европа и един от най-известните световни пазари на ценни книжа. Официално Лондонската фондова борса е основана през 1801 г. Лондонската фондова борса сама по себе си е акционерно дружество и акциите й се търгуват. Пазарната капитализация на борсата се оценява на 2,9 трилиона долара.

9. Фондова борса в Торонто

Фондовата борса в Торонто е създадена през 1852 г. През 1934 г. тя се слива с основния си конкурент - Канадската борса за акции и добив. Пазарната капитализация на борсата се оценява на 1,8 трилиона долара.

10. Бомбайска фондова борса

Най-старата борса в Индия и Азия. Основана е през 1875 г., когато Индия е притежание на Британската империя. Борсата се премести в настоящата си сграда през 1980 г. Борсата е член на Федерацията на фондовите борси на Азия и Океания. Пазарната й капитализация се оценява на 1,5 трилиона долара.Прочетете още за:
икономика фондови борси

  0 
  4