Син на български евреин е новият външен министър на Израел

Син на български евреин е новият външен министър на Израел

Габи Ашкенази, 66 г., бивша барета и началник на армията, е новият външен министър на Израел.

Новият външен министър на Израел, Габи Ашкенази, служи като командос в специални сили, прекарвайки почти четири десетилетия при военните, преди да влезе в политиката през 2019 г. Член е на центристкия Синьо-бял алианс, имал е своите различия с десния премиер Бенямин Нетаняху, но сега е готов да бъде негов главен пратеник.

Ашкенази, 66-годишен, ветеран от големи бойни операции и няколко високопрофилни командоски мисии, изпълнява функциите на началник на армията на Израел от 2007 г. до 2011 г. - период, който се припокрива с втората позиция на Нетаняху като премиер от 2009 г. Той беше заменен като началник на армията от Бени Ганц, който сега е заместник-премиер на Нетаняху.

Решението на Ганц да търси коалиция с Нетаняху, след три неубедителни избори за по-малко от година, разкъса синьо-белите. Докато двама от най-добрите лидери на синьо-белите - Яир Лапид и Моше Яалон, скъсаха с Ганц, обвинявайки го в предателство, Ашкенази остана в съюза, решение, което го постави на видно място в правителството на единството.
Правителството ще положи клетва  в четвъртък.

Ашкенази, син на български евреин, оцелял от Холокоста, и майка, родена в Сирия, израснал в семейство с по-ниски доходи в централен Израел, преди да спечели дипломи от университета в Хайфа и бизнес училището в Харвард. Женен е и е баща на двама сина.

Присъединява се към армията през 1972 г. и се бие във войната Йом Кипур година по-късно. Участва и в операция „Ентеббе“ през 1976 г., дръзка атака на командоси за спасяване на заложници от самолет, който е бил  отвлечен от палестински бойци и отклонен към главното летище на Уганда. Ашкенази продължава да участва или да ръководи поредица от известни и понякога противоречиви операции през годините.


Турция изпраща Ашкенази и трима други израелски военни ръководители на съдебен процес задочно през 2012 г. заради смъртоносната атака на кораба на турски активисти.

Той е началник на армията по време на операция „Лятно олово" срещу Хамас в Газа през 2008-2009 г.


Прочетете още за:
Ашкенази Габи Израел министър

  0 
  0