Пекин ще се подготвя за изключване от доларовата платежна система

Пекин ще се подготвя за изключване от доларовата платежна система

® pixabay

Китайските власти трябва да се подготвят за това, че КНР ще бъде изолирана от платежната система, плащанията в която се извършват с помощта на американската национална валута, ако САЩ въведат санкции. Това заяви заместник-председателят на Комитета за контрол на ценните книжа Фан Синхай.

Според него става дума за междубанковата система за предаване на информация и извършване на плащания SWIFT и за междубанковата електронна система CHIPS.

Властите трябва да се подготвят за изключването предварително, истински, а не само психологически“, цитира Фан Синхай агенция Синхуа.

Той отбеляза, че зависимостта от доларовите системи прави Китай уязвим спрямо американските санкции, които Вашингтон може да наложи по всяко време. Освен това, продължава китайският чиновник, доларът може да се обезцени, а КНР има около 2 трилиона долара под формата на нефинансови инвестиции в чужбина.

Интернационализацията на юана е това, което би компенсирало външния финансов натиск. Ако нашите чуждестранни активи бяха в юани, обезценяването на долара нямаше да предизвиква такива страхове“, подчерта Фан Синхай.

Причината за изявлението на заместник-председателя на Китайския комитет за контрол на ценните книжа беше изявлението на президента на САЩ Доналд Тръмп на 17 юни. Тогава Тръмп подписа законопроекта, приет от конгресмените, който позволява въвеждането на санкции срещу китайски чиновници.

Тръмп смята, че те може би тормозят уйгурите и други мюсюлмански групи в Синдзян - уйгурския автономен регион в Китай. В отговор на това изявление Пекин изрази протест срещу Вашингтон и нарече действията на САЩ намеса във вътрешните работи.


Прочетете още за:
долар Китай юан

  0 
  1