Как Германия ще излезе от историческата си рецесия

Как Германия ще излезе от историческата си рецесия

® berlinspectator.com


След като коронавирусът тласна Европа към най-тежката следвоенна криза, Франция, Италия и Испания регистрираха свиване на пазара от около 5% през първите 4 месеца на годината.


Най-голямата икономика в региона - Германия - е на път към най-тежката си рецесия след Втората световна война. Според прогнози на Европейската комисия, спадът на производството тази година ще е около 6,5%.

Прогнозите за Германия, както и за еврозоната, са много несигурни и до голяма степен зависят от това как се развива огнището на заразата. 
Добрите новини за немската икономика са, че мерките за справяне с коронавируса бяха сравнително леки и влязоха в сила на 23 март, по-късно, отколкото в други страни. Освен това икономиката разчита основно на производството и търговията, сектори, които издържаха кризата малко по-добре от секторите на услугите и туристическите индустрии, които доминират в икономиките в южната част на еврозоната.

Въпреки че Европейската централна банка дава надежда, че икономиката на Германия вече е преминала най-кризисните си моменти, политиците, включително главният икономист и вицепрезидентът на ЕЦБ, предупреждават, че скоростта и обхватът на възстановяването ще зависят главно от връщането на доверието на потребителите.

Водещият икономически журналист Джейми Ръш прогнозира: „Ако приемем, че ограниченията се облекчат до голяма степен, според плана на правителството, тогава най-вероятно продукцията ще намалее с 5,5% до края на тази година.

Шефът на Hapag-Lloyd, Ролф Хабен Янсен, заяви, че очаква пандемията да има „много значителни последици през 2020 г., от началото на второто тримесечие“. Все пак компанията за контейнерни превози поддържа прогнозата си за печалба през 2020 г., залагайки на постепенно възстановяване на световната икономика през втората половина на годината.


Прочетете още за:
Германия икономическа криза рецесия

  0 
  0