В помощ на бизнеса: Още един начин за финансиране на малки и средни предприятия

В помощ на бизнеса: Още един начин за финансиране на малки и средни предприятия

® flickr.com

Той е подходящ за фирми, които не могат да вземат кредит от банка или трудно биха го изплащали.

Още един начин за финансиране на малки и средни иновативни предприятия ще заработи реално до края на годината. Той е подходящ за фирми, които не могат да вземат кредит от банка или трудно биха го изплащали, предаде БНТ.

Българската фондова борса сключи меморандум с Фонда на фондовете, който ще подпомогне с обучения българските фирми, които искат да си осигурят финансиране както чрез рискови фондове, така и чрез новия сегмент на борсата за предприятия в растеж.

Пазарът за растеж на малки и средни предприятия на Българската фондова борса е създаден още през 2018 г., но така и не може да заработи поради законодателни поправки, както и COVID кризата, очаква се все пак това да се случи до края на годината.

„На този пазар могат да се регистрират както стартъпи, стартиращи компании, които вече имат някакъв бизнес и показват развитие, така и по-големи компании, които отговарят на европейските дефиниции за малки и средни предприятия.

Основното предимство на този пазар е, че той дава възможност на компании, които все още не са готови да станат публични дружества, тоест да отговарят на високите правила на регулация", каза Маню Моравенов, изпълнителен директор на Българската фондова борса.

„Търсим онзи малък процент от българските компании, всъщност ние се надяваме този процент да става все по-висок, които не са подходящи за традиционното банково финансиране чисто от риск гледна точка - това най-често са компании, които сега започват своето развитие или са иновативни. Именно те често имат проблем с осигуряването на средства", каза Александър Георгиев, изпълнителен директор на Фонд на фондовете.

„За българските стартиращи компании все още не е много лесно, защото, от една страна, много малко знаят и имат опит как се работи с рисков капитал, от друга страна, за излизане на фондовата борса сега с програмата бийм е по-лесно, защото не се изисква проспект, който да бъде одобрен от КФН, но ранните предприемачи нямат опит как да управляват акционерно дружество", каза Леона Асланова, основател на Академията за иновации.

Въпреки че участниците на пазара на растеж официално няма да са публични компании, те трябва да отговарят на няколко изисквания. А именно - да са акционерни дружества, акциите им да са безналични и поне две години да използват услугите на съветник, който е одобрен от Българската фондова борса. И най-важното:

„Това, което търсят фонд мениджърите, е да видят страхотна идея и страхотен екип. Има ли я тази комбинация, те ще получат финансиране от рисков фонд", каза Юлиян Софрониев, изпълнителен директор на иновативна компания.

Първата група от дружества, които ще бъдат подготвени за участие на борсовия пазар за растеж, ще е готова до края на годината.Прочетете още за:
стартъп Фонд на фондовете фондова борса

  0 
  0