Великата зелена стена на Африка: Това ли е следващото чудо на света?

Великата зелена стена на Африка: Това ли е следващото чудо на света?

® The Great Green Wall

Великата зелена стена може да спре разрастването на пустинята Сахара.

През 2018 г. беше установено, че площта на Сахара, най-голямата пустиня в света след Антарктида и Арктика, се е увеличила с 10 процента през миналия век. Това разширяване се дължи на комбинация от предизвикани от човека климатични промени и естествени климатични цикли.

В региона Сахел, на границата между Сахара на север и суданската савана на юг, живеят едни от най-бедните общности в света, които са най-засегнати от този процес.

Те са на първа линия на климатичната криза, като са принудени да се справят с постоянната суша, глада и бързото изчерпване на природните ресурси. В резултат на това милиони хора в региона, от Сенегал до Джибути, са оставени да се борят с тежките последствия от извънредните промени на климата, без да получават особена помощ.

И тук на помощ идва Голямата зелена стена, проект, който може да спаси целия регион от екологичен срив.

Великата зелена стена

Това е инициатива, ръководена изцяло от африкански активисти. Амбициозен проект, чиято цел е да се създаде на площ от 8000 км по цялата ширина на Африка истинско природно чудо. От 2007 г. милиони дървета са засадени по южния ръб на Сахара и предстои да бъдат посадени още милиони.

Когато стената бъде завършена, тя ще представлява най-голямата жива структура на Земята, три пъти по-дълга от Големия бариерен риф.

В момента тя е завършена на около 15 на сто, но резултатът надминава очакванията. Унищожената в миналото земя се възстановява с безпрецедентни темпове, което означава повишена продоволствена сигурност за местните общности.

В Буркина Фасо са засадени над 17 милиона дървета или площ от около 31 000 декара. В Нигерия са възстановени над 12 милиона акра земя, с подобен успех могат да се похвалят и Сенегал, и Етиопия.

Резултатът е увеличени валежи, както и по-устойчиви и плодородни земеделски земи.

 Прочетете още за:
Африка валежи Сахара

  0 
  1