Богатството на Безос достигна рекордните 172 милиарда долара

Богатството на Безос достигна рекордните 172 милиарда долара

® Getty Images

Според рейтинга на Bloomberg предишният максимум е установен през септември 2018 г., когато богатството на бизнесмена е възлизало на 167,7 млрд. долара. А само от началото на годината той е забогатял с 56,7 милиарда долара.

Най-богатият човек в света, изпълнителният директор на Amazon Джеф Безос, е увеличил богатството си до 172 милиарда долара, според Bloomberg Billionaires Index.

Според агенцията това е рекордeн показател за бизнесмен. Предишният максимум от 167,7 милиарда долара, според рейтинга, е бил установен на 4 септември 2018 г.

Ръстът на състоянието на Безос се дължи на увеличение на цената на акциите на Amazon: на търговете в сряда, 1 юли, те нараснаха с 4,4%, до рекордните 2878,7 долара за брой. Безос притежава 11% дял в ритейлъра, а от началото на годината той е забогатял с 56,7 милиарда долара.
 
Според агенцията това подчертава „нарастващият разрив в благосъстоянието на хората в Съединените щати по време на най-лошия икономически спад след Голямата депресия“. От Amazon  отказаха коментар за промените в състоянието на основателя.

Състоянието на бившата съпруга на Безос - Макензи, която след развода стана собственик на 4% дял в Аmazon, Bloomberg оценява на 56,9 милиарда долара.

В средата на май експерти от Comparisun допуснаха, че през 2026 г. Безос може да се окаже първият човек с богатство над 1 трилион долара. Анализаторите отбелязват, че през последните пет години оценката на капитала на собственика на Amazon е нараствала със среден темп от 34% годишно.


Прочетете още за:
Безос богатство капитал

  0 
  0