Мъск спечели битката срещу Джеф Безос за Военновъздушните сили на САЩ

Мъск спечели битката срещу Джеф Безос за Военновъздушните сили на САЩ

Познатите покрай мисии на NASA ракети Falcon на SpaceX бяха предпочетени пред New Glenn на Blue Origin.
Компанията SpaceX на Илон Мъск и съвместното предприятие между Lockheed Martin и Boeing спечелиха държавна поръчка за предоставяне на космически услуги на американското правителство за период от 5 години, считано от 2022 г.

Договор за общо 30 съвместни космически мисии ще бъде сключен между двете компании, Министерството на отбраната на САЩ и Националната служба за разузнаване. 

Общата сума по договора е разделена съответно в съотношение 40 на 60 спрямо спечелилите страни и се равнява на 653 млн. долара

Другият важен участник в надпреварата за държавната поръчка беше компанията Blue Origin на собственика на Amazon Джеф Безос. В изявление на компанията се казва, че са „разочаровани от резултатите, след като са предоставили изгодни предложения при вложени лични инвестиции от над 2,5 млрд. долара".

От 2018 г. насам Америкa взе решение да спре употребата на руски ракети покрай анексирането на Крим от страна на Руската федерация през 2014 г. По решение на Сената на САЩ от 31 декември 2022 г. американското правителство няма да има право да купува руски ракети Atlas 5. 

SpaceX може да е победител в битката, но войната за космическо влияние не е спечелена. Според анализатори Джеф Безос и Илон Мъск ще бъдат основните участници в надпреварата за изследването на космоса в следващите години. Заявка за това дават разработените космически спътници за предоставяне на евтин високоскоростен интернет на SpaceX и Аmazon.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: