Берлинчани се събират в подкрепа на артхаус кината в града

Берлинчани се събират в подкрепа на артхаус кината в града

® Twitter


Нов изобретателен проект в Германия предефинира понятието „домашно кино“, като обединява местните общности в момент на изолация чрез силата на филма. Проектът на Windowflicks в Берлин излъчва филми върху фасадите на сгради, за да позволи на цял жилищен блок да се наслади на магията на киното.

Проектът Windowflicks е домакин на прожекции на филми в дворовете на Берлин, тъй като кината са затворени поради пандемията от коронавирус. В момента организаторите предлагат тези прожекции безплатно като символ на солидарност и подкрепа за множеството застрашени киносалони в Берлин.


Името на проекта е игра на думи с Netflix.

„Идеята ни беше да покажем, че хората не трябва да стоят само зад дигитални екрани, те могат да отворят прозорците си и да гледат нещо заедно със своя квартал“, казва Олаф Кархоф, управляващ директор на MetaGrey, интердисциплинарната архитектура и осветителна фирма зад схемата.
Берлинчани могат да пуснат имейл до организаторите, за да помолят киното да дойде при тях. Единственото изискване е любителите на филмите да живеят в блок с най-малко 20 апартамента с една и съща празна стена.

Прожекциите са получили благословията на един от най-известните режисьори в Германия, Вим Вендерс. Той не само се отказа от таксата за екранизация за собствения си филм за изолацията в Берлин, Wings of Desire (1987), но и предостави кратко видео съобщение, което се пуска преди всеки филм, призовавайки публиката да направи дарение.

Проектът идва в момент, когато германските киноасоциации в цялата страна изискват финансова подкрепа от политиците, както и ясен план за възобновяване на дейността си. Windowflicks насърчава дарения за краудфъндинг кампания, наречена „Fortsetzung Folgt“ (Следва продължение), която има за цел да събере 730 000 евро (648 000 паунда) за много от независимите кина в немската столица.

Ръководителят на проекта Windowflicks, Олаф Кархоф, има големи амбиции да разшири проекта, за да подкрепи музиканти и художници, които бяха силно засегнати от избухването на COVID-19.

Олаф Кархоф казва: „Ние бихме искали да правим [прожекции на] 100 двора едновременно в Берлин и не само да показваме филми, но и да имаме концерти. Разговаряме с много партньори, за да стигнем до там, тъй като е трудно и скъпо. Искам всички от най-богатия район до най-бедните да имат демократичен достъп до култура."

Прочетете още за:
Германия кино култура

  0 
  1