Най-възрастната жена в света навърши 119 години и разкри тайната на дълголетието си

Най-възрастната жена в света навърши 119 години и разкри тайната на дълголетието си Снимка: obozrevatel.com

Тя е от Япония и живее в дом за възрастни хора

В неделя, 2 януари, супер дълголетничката от Япония Кане Танаки навърши 119 години. Според книгата на рекордите на Гинес, тя е най-старата жена в света към настоящия момент.

Забележително е, че японката е преживяла три епидемии от испански грип (1918-1920 г.), епидемията от ТОРС-CoV (2003-2004 г.), COVID-19, както и  две Световни войни, последиците от атомна бомба над Нагасаки и дори рак, когато е била на 103 години. Това съобщава изданието La Repubblica.

Днес жената живее в дом за възрастни в град Ниигата. Тя все още води доста активен начин на живот, като прави кратки разходки по коридорите на институцията. Хобитата й са калиграфията и математическия анализ.

Дълголетничката се храни с ориз, риба и супа и пие много вода. Тя се придържа към такава диета, откакто е навършила 112 години. Не се уморява да повтаря, че семейството означава всичко за нея, а здравият сън е нейният секрет за дълголетие.

На 103-годишна възраст Танака е диагностицирана с рак на дебелото черво, но благодарение на навременната операция в Токио тя оцелява. През 2010 г., когато е на 107 години, синът й написва книга за нея, озаглавена "В добри и лоши времена , 107 години", която разказва за нейния живот и дълголетие.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: