Пандемия: В Европейския съюз предприемат нови мерки

Пандемия: В Европейския съюз предприемат нови мерки Снимка: pikist.com

Тедрос Гебреисус: Никоя страна не може да ускори излизането от пандемията и повторните ваксинации не гарантират постигането на целта, ако не се вземат други предпазни мерки

Повече от 160 000 нови случая на коронавирусна инфекция са регистрирани в Обединеното Кралство в сряда. Това е рекордна стойност от началото на пандемията. Жертвите на болестта вчера станаха 140 души в страната и сега общият брой на починалите от ковид надхвърля 147 500.

Френските власти говорят за пета вълна на пандемията. През последните 24 часа са региктрирани над 70 000 заразени. Експертите свързват това състояние с бързото разпространение на щама Омикрон. В страната се предприемат мерки за ускоряване на ваксинацията, която сега ще се прилага и за деца от 5 до 11 години.

В Израел се предлага да се направи четвърта ваксинация срещу коронавирус на хора с отслабена имунна система и на тези, които са на възраст над 60 години, както и медицински специалисти.

В Европа подобна мярка мнозина също намират за подходяща, както заяви Карл Лаутербах, министър на здравеопазването на Германия: "Като учен, аз лично вярвам, че четвъртата реваксинация ще бъде необходима".

Междувременно в Световната здравна организация този подход не се споделя, като се отбелязва, че в редица страни много хора все още не са ваксинирани нито веднъж. Тедрос Гебреисус, изпълнителен директор на СЗО казва: "Никоя страна не може да ускори излизането от пандемията и повторните ваксинации не гарантират постигането на целта, ако не се вземат други предпазни мерки".

Много жители на Португалия възнамеряват да си направят тест за коронавирус точно преди коледните празници, за да могат да ги проведат заедно с приятелите и семействата. До 9 януари наличието на отрицателен тест е необходимо за посещение на ресторанти, концерти и други събития, които се провеждат в затворени помещения.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: