Как да пазаруваме и да се грижим за природата

Как да пазаруваме и да се грижим за природата Снимка: Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Макар пазаруването да е форма на терапия, то идва с рискове за природата - как да се погрижим за нея, докато все пак се насладим на удоволствието от шопинга?

Първото нещо, което можем да направим в полза на природата, е да започнем да преглеждаме нещата, които вече притежаваме - дрехи, аксесоари, обувки. Преровете гардероба си и вижте кои са дрехите, които не сте носили в последните шест месеца и макар да сте сантиментално привърани към тях, ги отделете настрана. След като сте натрупали купчина с дрехи, които не ви трябват, ги изхвърлете в контейнери за дарения на дрехи на БЧК. Така сте сигурни, че няма да се озоват на някое бунище и да замърсят природата, а ще бъдат използвани отново. Можете също да потърсите сиропиталища, които търсят дрехи, обувки и прочее.


След като сте разчистили гардероба си, виждате колко празен е станал. Сега идва моментът да пазарувате. Когато сте в магазина, винаги си задавайте върпоса: „Ще го нося ли повече от 30 пъти?” Ако отговорът е „не”, тогава не купувайте дрехата. Друго нещо, което можете да направите, е да „пазарувате винтидж”, т.е. да обиколите магазините за втора употреба. Там можете да намерите голямо изобилие от дрехи, които са уникални и различни. И на разумна цена.


Друго нещо, което определено би помогнало на природата, е да започнете да разменяте дрехи с приятели. Ако идеята да купувате втора ръка не ви харесва, защото не знаете кой е носил дрехите преди това, то ако обменяте дрехи с приятели, този проблем изчезва. Ако сте си харесали някоя рокля на приятелка, която тя вече не иска да носи, просто попитайте за нея. Няма нищо срамно в това, а и природата ще ви благодари.


Последното нещо, което, макар и малко като стъпка, има голямо значение, е да проверите веригите на производство и доставка на любимите си марки. Може да отнеме време, но по този начин ще сте сигурни дали този бранд се грижи за природата и работниците си, какво правят с излишните материали, какви материали използват и пр. Опитвайте се да купувате повече дрехи от малки производители (на които вярвате) и да не се доверявате толкова на бързата мода (марки, които пускат колекции на всеки 2 седмици и работят на принципа на вериги за бързо хранене).

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: