Франция ограничава драстично пътуванията от Обединеното кралство

Франция ограничава драстично пътуванията от Обединеното кралство Снимка: connexionfrance.com

Правителството в Париж се опитва да забави разпространението на варианта Omicron.

От кабинета на френския премиер съобщиха, че от събота пътуващите от Острова ще трябва да посочват убедителна причина за посещението си във Франция. Всички пристигащи ще трябва да предоставят отрицателен тест за Covid-19 на по-малко от 24 часа и да се изолират за поне два дни.

Френски граждани, техните партньори и деца, лица, законно пребиваващи във Франция и граждани на ЕС, пътуващи до дома през Франция, няма да посочват причина за пътуването си, но все пак ще трябва да спазват всички други правила.

Потвърдените случаи на Omicron в Обединеното кралство до момента са много повече, отколкото във Франция. Островът регистрира 78 610 нови случая на Covid в сряда, най-високият дневен брой, отчетен от началото на пандемията. Малко повече от 10 000 са потвърдени като Omicron, но се смята, че реално случаите на новия вариант са около два пъти повече. За същия ден Франция отчита 65 713 нови случая на Covid-19, но само 240 потвърдени случая на Omicron.

Хю Шофийлд от BBC - Париж казва, че във Франция няма паника относно Omicron, но има съмнения и притеснения.

В изявление от офиса на френския премиер Жан Кастекс се казва:

„Тъй като вариантът Omicron се разпространява изключително бързо в Обединеното кралство, френското правителство реши да приложи отново мярката за убедителна причина за пътувания от и до Обединеното кралство и да засили задължителните тестове при заминавания и пристигания“. 

Все пак, министърът на транспорта на Обединеното кралство Грант Шапс потвърди, че  новите ограничения не се отнасят за шофьорите на камиони, за да не се разклати отново системта на веригите за доставки.

Даунинг стрийт сигнализира, че няма планове за забрана на пътуванията между Обединеното кралство и Франция. Говорител на премиера Борис Джонсън каза, че нарастващите случаи на Omicron в световен мащаб означават, че "по-строгите гранични мерки няма да бъдат ефективни или пропорционални" за забавяне на разпространението на новия вариант.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: