Приложения в помощ на британските жени

Приложения в помощ на британските жени Снимка: thetelegraphandargus.co.uk

По последни данни от Британската служба за национална статистика, половината от британките са се чувствали несигурни в даден момент по улиците на Обединеното кралство.

Да се обадят на приятел, да споделят местоположението си в WhatsApp или да държат под ръка ключовете си или лютив спрей – доскоро с това се изчерпваха стратегиите на жените за безопасност.

Към тях се прибави и приложението WalkSafe, чиято популярност рязко скочи след убийствата на две млади жени. Понастоящем WalkSafe е най-бързо развиващото се средство за безопасност в Обединеното кралство. Автор на концепцията е Ема Кей, станала жертва на опипване и обиди на улицата.

„Никой не иска да живее в свят, в който се нуждаем от приложение за безопасност, но за съжаление има място за него", казва тя пред ВВС.

Засега приложението позволява на потребителите да планират най-безопасния маршрут по пътя си, като следят последните данни за уличната престъпност. За обслужването на WalkSafe работят пенсионирани детективи и криминали аналитици, които следят информацията за текущите улични престъпления, категоризират ги и качват данните в приложението. Така потребителите могат да идентифицират горещите точки и да планират по-безопасни маршрути. 

„Нашето приложение насърчава хората да вземат предпазни мерки за избягване на престъпления, а не да реагират, едва когато са  в неприятна ситуация”, казва Ема Кей.

В началото на следващата година WalkSafe ще има и нова функция за сателитна навигация, включително активна карта, на която близките на потребителите ще могат да следят движението им и да разговарят с тях в реално време. От стартирането му през март тази година приложението WalkSafe е изтеглено над 560 000 пъти. 

В университета в Бат също се опитват да решат проблема с безопасността чрез приложения, които се активират автоматично - технология за смарт часовници, наречена Epowar, която изпраща сигнали, ако регистрира, че сърдечната честота и движението на тялото показват признаци на тревожност. 

И тук концепцията е резлутат от неприятности при джогинг в слабо осветен парк привечер. Приложението използва изкуствен интелект, за да разпознае стрес и да реагира, като автоматично включи силна аларма, така че нападателят да няма време да действа. Мярката не е непозната, но включването на паник-бутони или аларми на мобилни телефони не става автоматично и не винаги е възможно. 

Снимка - exametc.com

Алармата на друго приложение за смартфони bSafe се активира с глас и автоматично започва да записва и да излъчва видео от нападението към избрани телефонни номера. Изобретателят му Рич Ларсен смята, че „Тези записи могат да бъдат използвани в съдебни дела като доказателство, например при изнасилване, което често се доказва трудно”. 

Той знае това от горчив опит – дъщеря му е била изнасилена на улицата, но се е отказала от анонимността си, за да говори за това и да провокира обществеността към остри реакции. Момичето казва, че ако е разполагала с приложение като bSafe, първо, би могла да се спаси и освен това не би изтърпяла толкова срам и неудобство, за да разказва за престъплението, вместо да го покаже на запис. В момента се разработва и API-платформа, за да може функцията да се внедри лесно и в други приложения. 

Данните на Кралската прокуратура за 2020 г. показват, че от регистрираните 58 845 изнасилвания само 2 102 са били разследвани, като 1 439 са стигнали до присъди. През юли Британското министерство на вътрешните работи стартира фонд от £5 милиона, за да помогне за подобряване на безопасността на жените на обществени места през нощта.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: