Парадоксите на руската статистика: трудно е да се разбере дали Русия е богата или бедна

Парадоксите на руската статистика:  трудно е да се разбере дали Русия е богата или бедна Снимка: guiarus.com

Най-голямата държава в света заема 38.6% от площта на Източна Европа и 30.7% от територията на Азия, но води и по редица други показатели.

Руската федерация е на първо място в света по национални богатства – в т.ч. находища на природен газ, нефт, каменни въглища, торф, горски ресурси, сол, питейна вода, олово, цинк, титан, ниобий, никел, железни руди, диаманти и сребро, а по запаси на злато и платина се нарежда на второ място. 

На Русия принадлежи първата позиция в износа на природен газ, стомана, алуминий, азотни торове. Страната има най-много електрифицирани железници, изстрелва годишно най-много космически съоръжения, продава най-много изтребители и оръжия със среден и малък обсег на действие и е първа по улов на раци и есетрови риби. 

На този фон едва ли е учудващо, че Русия заема и първото място по ръст на милионери (в щатски долари) и второто по брой на милиардери (след САЩ), като същевременно и е най-голям вносител на китайски автомобили.

Но както пише themoscowtimes.com, трудно е да разберете дали Русия е богата или бедна. Богатите 3% от населението ѝ държат твърдо 90% от финансовия ресурс на страната, с разлика от един-два процента надолу или нагоре в последните години. Заедно с това, Русия заема и други челни позиции, които далеч не са лицеприятни – напр. 62-ро място по равнище на технологичното развитие и 70-то по използването на авангардни информационни и комуникационни технологии, с което се нарежда между Коста Рика и Пакистан. 

Russia Can't Decide If It's Rich or Poor - The Moscow Times

Жизненото равнище на руснаците се класира на 67-ма позиция в световната листа, със 72-ро място по държавни разходи на глава от населението, 97-мо по доходи на глава от населението и 127-мо по здравни показатели. Под прага на бедността живее 20% от населението. Политическите права и свободи на руските граждани са стигнали до 159-а позиция, а физическата им безопасност – до 182-ра от общо 207 страни.

Русия е на челно място по намаляване на населението, по психични заболявания и брой самоубийства във всички възростави групи. Принадлежи ѝ и „първенството” по брой изоставени и извънбрачни деца, разводи, аборти и смъртни случаи на родилки.

Русия заема безспорна първа позиция по употребата на алкохол и тютюневи изделия, включително и сред децата и непълнолетните, така че логично е на първо място и по смъртни случаи вследствие на алкохолно отравяне или тютнопушене. 

Други мрачни рекорди са първото място по самолетни катастрофи (13 пъти повече от средното за света), пътнотранспортни произшествия и смъртонстта от сърдечносъдови заболявания. Русия „води” и по нелегален износ на хора за международния черен трудов пазар. 

Най-голямата страна в света отстъпва на второ място по производство на чужди лекарства без лиценз (след Китай), по убийства на глава от населението (след Колумбия), по убийства на журналисти за последните 10 години, както и по ниво на бюрокрация и разпространение на електронен спам, вкл. киберпрестъпност. По кражби на коли, разпространение на детска порнография и брой секти, Русия е „едва” на трето място в света.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: