Не бюрократи, не отделни чиновници в ЕК трябва да ни казват как да живеем- цитат

Не бюрократи, не отделни чиновници в ЕК трябва да ни казват как да живеем- цитат Снимка: стопкадър Euronews

Във Варшава се проведе среща на лидерите на крайно десните партии

В полската столица Варшава лидерите на най-големите европейски крайно десни и консервативни партии обсъдиха въпроси за засилване на по-нататъшното сътрудничество между страните и създаването в бъдеще на единен национален фронт в рамките на ЕС. Срещата беше организирана от управляващата партия "Право и справедливост" в Полша. Полският член на Европейския парламент Томаш Пореба каза пред репортери:

Искаме съвсем различен Европейски съюз, съюз на суверенни държави, така че не бюрократите, не отделните чиновници в Европейската комисия да ни диктуват как да живеем. Това трябва да се решава от суверенните държави и техните правителства.“

Във Варшава пристигнаха известни политици. Сред тях са унгарският министър-председател и ръководителят на партията "Фидес" Виктор Орбан и лидерът на френските крайно десни Марин Льо Пен. Тя призна, че е трудно да се сформира политическа фракция, която да обедини партиите, които в момента представляват двете групи в Европейския парламент.

Марин Льо Пен: "Това изисква много усилия. Работим по този въпрос и продължаваме да вървим напред."

Във Варшава крайно десните политици се сблъскаха с протест. Демонстрантите нарекоха участниците във форума предатели. Анализаторът Войцех Пшибилски вижда срещата като маркетингова стратегия, предназначена да създаде илюзията за единство, което всъщност не съществува:

„Всичко това започна с една цел – да се повиши популярността им. Тези хора и партии имат различни задачи и идеологии, но ще се опитват да се държат заедно, докато могат, за да не се озоват далеч зад всички на следващите избори за Европейски  парламент“.

Съобщава се, че подобни форуми на различни нива ще се провеждат редовно през следващите месеци, за да се сформира алтернатива на идеята за федерализиране на ЕС и превръщането му в супердържава.

Магдалена Ходовник, Euronews: „Само преди няколко седмици поляците протестираха срещу евентуален полексит (подобен на Brexit). Срещата във Варшава изглежда отлага перспективата за напускане на Полша на ЕС и я доближава до създаването на общ национален фронт в рамките на ЕС, в който Полша се надява да играе значителна роля."

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: