На 300 м преди катастрофата с македонския автобус вероятно е имало теч на гориво

На 300 м преди катастрофата с македонския автобус вероятно е имало теч на гориво Снимка: МРРБ

Министър Виолета Комитова: Продават ни пътна безопасност

Има индикации, че на 300 метра преди мястото, на което стана катастрофата с автобуса от Република Северна Македония, е имало теч на гориво, както и пушек. Не съм го видяла с очите си. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова в интервю за предаването „Здравей, България“ на Нова телевизия.

В деня на катастрофата, миналия вторник, възложих проверка и докладът беше готов след една седмица, каза още Виолета Комитова. Установихме, че участъкът не е магистрала, нито скоростен път, а широк, хубав междуградски път. Трябва да се движим с повишено внимание. От друга страна качеството на настилката е много добро, грапавостта, коефициентът на сцепление е с доста добро качество, в нормите е. Мантинелата е в норми от 2002 г., информира тя. Към днешна дата е подновена маркировката само в средната осева линия.

Трябва сериозна, системна инспекция на цялата републиканска пътна инфраструктура, която е 20 хил. км. Трябва да очертаем рисковите места, след това приоритетно да планираме за ремонт, но не ни е възможно едновременно да сменим всички мантинели, подчерта регионалният министър.

Чухме много експерти по пътна безопасност. Някои ни внушиха, че тази катастрофа е станала, защото е нямало достатъчно боя по маркировката, което не го отричам, коментира арх. Комитова. Полагането ѝ е възложено на две фирми през април, за да се използва лятното време. Те не са си изпълнили задълженията и са закъснели със срока. Затова са санкционирани 2 пъти, информира тя.

Цената за маркировка от 60 километра в този участък струва 1,2 млн. лв. В мокро време не може да се полага, каза още регионалният министър.

Много са причините и след като се анализират, тогава ще кажем кой е виновният, подчерта министър Комитова.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: