Американска сонда-камикадзе ще взриви астероид

Американска сонда-камикадзе ще взриви астероид Снимка: NASA/JHUAPL/Steve Gribben

Цел на сондата е астероидът Диморф

Към двойния астероид Диморф се отправи космическият кораб DART (Double Asteroid Redirection Test). Основната цел на мисията на NASA не е да изследва небесното тяло, а да се вреже преднамерено в него, за да тества концепцията за защита на Земята от астероиди. Космическият апарат ще преодолее милиони километри, за да промени орбитата на неголямото космическо тяло.

Изстрелването е осъществено от космодрума Ванденберг (Калифорния) на ракетата Falcon 9 на SpaceX. YouTube каналът на NASA излъчи на живо изстрелването на апарата.

DART се насочва към система от два астероида, състояща се от Дидим и обикалящия около него Диморф, чийто орбитален период е приблизително 12 часа. Диаметърът на първия от тях достига 0,8 километра, а вторият е само 170 метра и е един от най-малките астрономически обекти, притежаващ собствено име. Двата обект орбитират около Слънцето и принадлежат към астероидите от групата на аполоните, чиито представители редовно пресичат орбитата на Земята. Минималното разстояние за сближаване на Дидим с нашата планета е приблизително 10 милиона километра, а в момента той е отдалечен на около 480 милиона километра.

Астрономите ще наблюдават последиците от сблъсъка с помощта на телескопи. Освен това LICIACube, 14-килограмов спътник на Италианската космическа агенция, ще бъде отделен от основния апарат 10 дни преди удара. Той ще изпрати на Земята изображения на получения кратер и на отломките, направени от близко разстояние.

Основната цел на DART е да тества технология, която в бъдеще, ако е необходимо, ще позволи опасен обект да бъде отклонен от траекторята му на стълкновение с нашата планета.

"В момента не ни е известен нито един обект, който да представлява реална заплаха за Земята. - Но на мен действително ми е интересно какво можем да постигнем с помощта тази технология която ще ни позволи за откловяваме опасността", заяви Томас Зурбучен, заместник-ръководител на Управлението за научни мисии на NASA .

По-подробно последиците от евентуални сблъсъци ще бъдат проучени в хода  на мисията на Европейската космическа агенция Hera. Планира се тя да стартира през 2024 г. и да достигне до астероидите през 2027 г.  Самият апарат Herа ще бъде оборудван с оптична и инфрачервена камера, както и с лидар (лазерен радар), за да се построи точна карта на релефа на Дидим и Диморф.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: