Китайците ще се опитат да отклонят с ракети опасния астероид Бенну


НАСА също работи по свой проект за справяне със застрашаващи Земята големи космически обекти

Астероидът Бенну е небесно тяло с формата на въртящ се пумпал, чиято ширина е 492 метра. Вероятността да се сблъска със Земята се изчислява на 1 към 2700. Тези числа според съществуващата класификация дават основание на учените да го окачествяват като „потенциално опасен” обект. 

Китайските учени считат, че едновременен удар с 23 ракети Long March 5, всяка от които тежи около 900 тона, може да отклони Бенну от курса му с 9000 километра, съобщава The Science Times. Това отклонение е повече от 1,5 пъти по-голямо от радиуса на Земята. То може да се окаже съществено и да помогне за избягването на апокалиптичен сблъсък. 

За да се удари и отклони от курса му такъв голям астероид, е необходимо огромно количество енергия. Най-очевидно изглежда използването на ядрени взривове. Но в този случай астероидът може да се разпадне на парчета, които да достигнат и ударят Земята. 

Според китайските учени в близките десет години се очаква да се създадат технологии, които ще позволят Земята да бъде защитена от опасни астероиди, без да се използват атомни бомби.

Long March 5 са същите тези ракети, една от които през май тази година неконтролируемо навлезе в земната атмосфера, заплашвайки да падне в жилищни райони. Но в крайна сметка благополучно се разпадна над Индийския океан. 

Китай не е единствената държава, която работи по проекти за отблъскване на астероиди на безопасно разстояние. NASA разработва свой проект с използването на космически апарат в качеството му на кинетичен или ядрен ударен елемент HAMMER - Hypervelocity Asteroid Mitigation Mission for Emergency Response (чук). В превод означава Мисия за бързо реагиране по смекчаване действията на свръхбързите астероиди. 

Моделите на американските учени показват, че за отклоняването към друг курс на астероид са достатъчни 34 до 53 удара, ако те са нанесени до 10 години преди стълкновението на Бенну със Земята. През 2023 г. трябва да се завърне космическият апарат NASA OSIRIS-REX, който през миналата година кацна на Бенну и взе от повърхността му образци от почва и минерали. 

А към настоящия момент опасност от апокалипсис няма. Според изчисленията на астрономите през 2175-2199 г. Бенну ще се приближи най-много до Земята. Учените отсега го следят изкъсо. А дотогава със сигурност ще измислят ефективен начин да го преместят на безопасно за Земята и човечеството разстояние.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: