Байдън нареди да се разпечата стратегическия петролен резерв

Байдън нареди да се разпечата стратегическия петролен резерв Снимка: https://pixabay.com/

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви решението си да задейства стратегическите петролни резерви на САЩ за да се понижат цените

Министерството на енергетиката на САЩ ще даде  достъп до 50 милиона барела петрол. Едновременно със САЩ,  Китай, Индия, Япония, Южна Корея и Обединеното кралство ще разпечатат стратегическите си резерви.

„В резултат на активното възстановяване на икономиката на САЩ тази година, разполагаемият доход на американците се е увеличил с почти 100 долара на месец, въпреки че COVID продължава да възпрепятства икономическото възстановяване по целия свят.

Въпреки това американските потребители усещат въздействието на по-високите цени на бензиностанциите и върху сметките за отопление на домовете си, както и американските бизнеси също, защото предлагането на петрол не е в крак с търсенето“, се казва в съобщението на Белия дом.

По-рано министрите на страните от ОПЕК и извън ОПЕК подкрепиха плана за увеличаване на производството на петрол с 400 хиляди барела на ден през декември. Джо Байдън обвини Русия и страните от ОПЕК за поскъпването на горивата заради отказа да се увеличи производството.

На фона на съобщението цените на петрола Brent първо паднаха от 79,05 долара за барел до 78 долара, след което се повишиха рязко до 80 долара.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: