След трагични инциденти Беларус разчисти палатковия лагер на границата с Полша

След трагични инциденти Беларус разчисти палатковия лагер на границата с Полша Снимка: aa.com

Един сириец загина в тълпата, а едногодишно дете стана жертва на измръзване

Сега снимки на пограничния лагер показват, че той е напълно пуст. Около 1000 мигранти са преместени в близки складови помещения, потвърждават граничарите. В четвъртък с полет от Ирак около 400 иракски граждани са отлетели за страната си, но поне още толкова са останали.

В началото на седмицата мигрантската криза достигна върха си. Полските гранични сили използваха срещу тълпите сълзотворен газ и водни оръдия. Няколко полски гранични служители бяха ранени от хвърлени камъни и фоерверки, припомня ВВС.

Министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс обяви в четвъртък, че ще изпрати около 150 британски войници, за да помогнат за укрепването на полско-беларуската граница, където от месеци се струпват хора, влезли с визи в Беларус, с крайната цел да преминат нелегално полската граница.

Беларус призова страните-членки на ЕС да приемат 2000 от мигрантите, но Германия и Европейската комисия отврърлиха искането, така че Полша има подкрепата на ЕС да не допуска мигрантите. Полското правителство обяви намерението си да започне през декември изграждането на стена по границата с Беларус. Европа одобри идеята, но няма да я финансира.

Отношенията между ЕС и Беларус бяха сериозно обтегнати, след като миналата година беларуският лидер Александър Лукашенко обяви победа на опорочени президентски избори, съпроводени с масови репресии срещу опонентите му. В опити да извива ръцете на ЕС, който не признава изборния резултат, Лукашенко провокира граничната криза, превърнала се в тежка хуманитарна ситуация.

Подмамени от Беларус, хиляди мигранти, предимно жени и деца, продължават да живеят в нечовешки условия и за съжаление, да умират. Новината за смъртта на едногодишното бебе вероятно е само една от многото подобни трагични истории, които все още не са разказани. 

С блокирането на балканския маршрут, споразумението между ЕС и Турция и споразумението за Средиземноморието, което засяга главно бягащите от Африка, Беларус се превърна в новия проход за миграционни потоци към Европа.

В интервю за германския вестник Bild полският премиер Матеуш Моравецки заяви: "Ако сега не можем да се справим с хиляди мигранти, скоро ще има стотици хиляди, а след това и милиони, които пристигат в Европа. Затварянето на границата е в наш интерес".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: