Още една онлайн опасност - кражба на глас

Още една онлайн опасност - кражба на глас Снимка: mashable.com

Ново проучване разкри, че потребителите на онлайн-приложения за запознанства трябва да внимават за нов риск – кражба на глас (voicefishing).

Изглежда кражбата на самоличност не стигаше на злосторниците в мрежата, а сега към това се прибави и опцията за откраднат глас. За да избегнат първото, приложенията за запознанства като Bumble и Hinge имат функция за проверка, която приканва потребителите да приложат селфи, за да докажат своята самоличност, пише stylist.co.uk. 

Непотвърдените акаунти може да използват откраднати или фалшиви снимки – уловка, която може да доведе до неприятни последствия, затова приложенията предупреждават потребителите да стоят настрана от акаунти без идентифицирана лична снимка. Но добавената наскоро опция за гласов текст в презентацията на потребителите на платформите за запознанства даде ново поле за "работа" на онлайн-измамници или просто авантюристи

Гласът е важна характеристика. Затова наскоро приложението Hinge направи проучване за въздействието на гласовата опция за представяне. Данните показват, че близо две трети от потребителите на Hinge смятат гласа за важен фактор, когато определят „дали харесват някого или не“. Според проучвнето, поне половината от потребителите на приложението са станали малко по-резервирани, след като са чули как звучат гласовите анонси във визитните картички на кандидатите за романтични запознанства. 

Изглежда, че това е първоначалната причина за фалшифициране на звученето или акцента в гласовите портрети. Психолозите са категорични, че целта е с по-привлектелно звучене или произношение да се впечатлят потенциалните партьнори. 

Експерт по връзките от приложението за запознанства Bare казва „Но ако целта не е просто да се забавлявате, а да измамите някого, гласовата игра може да стане доста опасна”. 

Така на пръв поглед безобидна измама може да се превърне в поредната кибер-заплаха, казват експерти по онлайн-сигурност, тъй като не са редки случаите на идентификация и по гласови данни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: