Великобритания подготвя нови системи за граничен контрол

Великобритания подготвя нови системи за граничен контрол Снимка: pixabay.com

Това ще струва 790 милиона евро.

Британското правителство обяви близо 800 милиона евро финансиране за нова гранична инфраструктура, която да се подготви за проверки и контрол от януари след приключването на прехода след Brexit.

Има планове за нови гранични пунктове, подобрена технология и стотици допълнителен персонал, който да се справи с въздействието на излизането на Обединеното кралство от Митническия съюз на ЕС, независимо от резултатите от търговските преговори.

Министърът на кабинета Майкъл Гоув заяви, че инвестицията в размер на 705 милиона британски лири (788 милиона евро) ще гарантира, че границите са готови за „пълна независимост... когато Обединеното кралство отново поеме контрола на 1 януари 2021 г.", в статия за Daily Telegraph.

Съобщава се, че пакетът включва 470 милиона британски лири (525 милиона евро) за инфраструктура в пристанищата, както и във вътрешността за справяне с митническия контрол. Други 235 милиона паунда (262 милиона евро) трябва да бъдат изразходвани за 500 гранични служители и ИТ системи.

Финансирането обхваща границите на ЕС с Великобритания: Англия, Шотландия и Уелс. Очаква се плановете за Северна Ирландия да бъдат оповестени по-късно.

 

Има опасения относно готовността на Обединеното кралство за въздействието на новите правила и въпросите защо подобни проекти не са стартирани по-рано.

В писмо миналата седмица международният търговски секретар на Обединеното кралство Лиз Трус изрази дълбока загриженост относно плановете на границата на правителството, като предупреди, че те могат да нарушат международните търговски правила и да доведат до контрабанда от ЕС.

Майкъл Гоув заяви, че новата технология ще помогне за по-ефективно справяне с организираната престъпност и заплахите за сигурността.

В петък се съобщи, че британското правителство е изкупило земя на около 30 километра навътре от Дувър, за да изгради обширен сайт за митническо освобождаване за хилядите камиони, които всеки ден минават през оживеното пристанище.
 

Правителството на Борис Джонсън заяви, че планира поетапно да извършва проверки на стоки от ЕС, въпреки че на континента проверките на стоки, пристигащи от Обединеното кралство, трябва да започнат незабавно.

Миналата седмица Европейската комисия подробно описа промените - включително „задълбочени" гранични проверки - които ще се прилагат, когато преходният период приключи, независимо от резултата от търговските преговори. Тя заяви, че допълнителните разходи и бюрокрацията са естествената последица от решението на Обединеното кралство да напусне единния пазар и митническия съюз на ЕС.

Британското правителство трябва да предостави повече подробности за планираната си нова имиграционна система, базирана на точки, която ще влезе в сила от януари, като приключи свободата на движение на европейските работници във Великобритания. Гоув твърди, че новите правила, предназначени да привлекат работници с по-висока квалификация, ще привлекат „учени, новатори и предприемачи".

 

Обединеното кралство напусна Европейския съюз на 31 януари тази година, но през 11-месечния преходен период търговията и повечето други договорености остават непроменени.


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: