Европа: локдаунът се завръща

Европа: локдаунът  се завръща Снимка: стопкадър Euronews

В Австрия полицията проверява ресторанти и транспорта, за да идентифицира тези, които нямат сертификат за ваксинация, пише Euronews

Отрицателен резултат от PCR тест от началото на  седмицата вече не е пропуск за обществени места. Нарушителите са заплашени с глоба от 90 евро.

Във федералната провинция Горна Австрия вече действа локдаун за неваксинирани. Регионалните власти организираха кампания за ваксинация този уикенд. Австрийското правителство многократно заявява директно, че допълнително ще усложни живота на тези, които не искат да се ваксинират.

В Нидерландия в събота беше въведено частичен локдаун: магазините и баровете затварят в 20 часа, а други, които продават стоки не от първа необходимост - вече в 18. Добрите стари ограничения за дистанция от един и половина метра се връщат и „не се разрешава повече от четири човека" да се събират дори у дома. В същото време образователните институции и кината все още не са затворени. Мерките ще са в сила най-малко три седмици.

А швейцарските граждани ще могат сами да решат дали да направят ваксинациите и „зеленият паспорт“ задължителни: този въпрос е внесен на национален референдум, насрочен за 28 ноември. В събота хиляди излязоха по улиците на Женева, призовавайки съгражданите да гласуват против ограничителните мерки.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: