Съществувал ли е в действителност Робинзон Крузо?

Съществувал ли е в действителност Робинзон Крузо? Снимка: faktodrom.com

Прототип на героя е Александър Селкирк, роден в Шотландия през 1676 г.

"Робинзон Крузо" от Даниел Дефо е класика в световната литература. Романът за путешественника, който по волята на съдбата се озовава на самотен остров, но не изпада в отчаяние, а започва да се бори с обстоятелствата и в края на краищата дочаква спасение, е увлекателно произведение, познато на повечето хора по света. Значителна част от романа е художествена измислица на автора, но главният герой има прототип, реален човек, който преживява на пустинен остров в продължение на много години.

Този човек се казва Александър Селкирк и е роден в Шотландия през 1676 година. Младежът не иска да бъде обущар (като баща си) и на 19 години тръгва да покорява морските хоризонти. Говори се, че няколко години плавал под пиратски флаг в Карибско море. През 1703 г. се установява като боцман на един от корабите на флотилията на известния английски мореплавател Уилям Демпиър. Но характерът на шотландец е избухлив и упорит, така че след поредния спор с офицер, през 1704 г. Александър е заточен на необитаемия остров Мас-а-Тиера близо до бреговете на Чили.

Шотландецът е оставен там заедно с пушка, запас от барут и патрони, брадва, нож, огниво, котел, тютюн, навигационни инструменти, Библия и още няколко книги. На Александър в известен смисъл му провървява - на острова някога са живели колонисти и след тях са останали много подивели кози, които разнообразяват рациона на моряка. Скоро Селкирк дори опитомява някои и получава мляко от тях.

За да не забрави човешката реч, морякът чете на глас Библията. Построявайки си малка колиба и наблюдателен пост, той прекара на острова не 28 години (като Робинзон), а "само" 4 години. Би могъл да се  спаси и по-рано, но единствените, които посещават този остров тогава са испанци, които по това време воюват с Англия и ако Александър не е съумял да избяга от тях, е щял да  бъде убит.

Животът на Селкирк на острова не е твърде наситен и разнообразен. За разлика от главния герой на романа, той не си намира приятел (прекарва всичките 4 години сам) и не среща местни канибали. След спасяването Александър продължава кариерата си на моряк и с удоволствие разказва историите си в пристанищните кръчми, където веднъж среща писателя Даниел Дефо.

През 1996 г. властите на Чили преименуват острова  Мас-а-Тьерра на "Робинзон Крузо" и днес той не е толкова необитаем - в селището на територията му живеят около 600 души, които основно се прехранват от риболов и обслужване на туристи. Въпреки, че радстоянието от острова до бреговете на Чили е 674 километра, да се стигне до него не е толкова лесно.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: