NASA и SpaceX с нова мисия, ще изследват астероид за добив на метали

NASA и SpaceX с нова мисия, ще изследват астероид за добив на метали Снимка: Unsplash.com

Астероидът 16 Psyche е с ширина от 226 километра, съдържа никел, желязо и злато и се оценява на близо 10 квадрилиона долара или повече от стойността на цялата глобална икономика.

Компанията SpaceX на Илон Мъск ще изстреля космическия апарат на мисията Psyche на NASA с ракетата Falcon Heavy през август 2022 г. за сумата от 117 млн. долара. 

Целта на мисията е до януари 2026 г. да достигне орбитата на астероида 16 Psyche, който се намира в основния астероиден пояс между Марс и Юпитер.

Обикновено астероидите са ледени или скални късове, докато 16 Psyche сe състои от метали, като се смята, че най-вероятно е ядро на протопланета или т.нар. планетарен ембрион. Откритите към момента метали на астероида надхвърлят като стойност цялата световна икономика, съобщава Forbes. 

Psyche e част от програмата Discovery за нискобюджетни роботизирани мисии към NASA.

Мисията Psyche на NASA ще бъде изпратена в открит космос от Кейп Канаверъл, Флорида, където само преди малко повече от месец беше изстреляна и първата съвместна мисия между NASA и частната космическа компания SpaceX

Като задача пред NASA стои изграждането и тестването на изцяло роботизирания космически апарат до април 2021 г., който ще изследва повърхността на астероида от разстояние. Други важни инструменти, които предстоят да бъдат изработени, са магнитометър, уред за широкоспектърни снимки на астероидната повърхност и нейния състав и спектрометър, който да изследва неутроните и гама-лъчите отново с цел анализ на съставните елементи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: