Зеленчукова градина изникна посред Брюксел

Зеленчукова градина изникна посред Брюксел Снимка: nobrokerhood.com

Гъсто населената столица на Белгия се радва на придобивката, която не отнема градска площ, защото е разположена на покрива на супермаркет.

В „опитното поле”, финансирано по европейска програма, растат над 60 вида растения. От март досега реколтата е два тона плодове и зеленчуци. Проектът, наречен Lagum,  трябва да покаже дали идеята е устойчива. 

„Ние изследваме агрономическата страна на експеримента, но анализираме и мултифункционалната му същност. Да, произвеждаме плодове и зеленчуци, но осъществяваме и обучение, повишаваме информираността, сплотяваме социалната общност”, казва пред Euronews Франсиско Давила, изследовател в агро-екологичната лаборатория при Университета „Врие”. 

Програмата снабдява с продукцията си социалния ресторант „Refresh“,както и хора в неравностойно положение. Експерименталният етап ще продължи между 2 и 3 години. Ако практиката се докаже като устойчива, моделът може да се пренесе и по много други подходящи покриви в Европа. 

Покривни зеленчукови градини вече няколко години озеленяват и Ню Йорк, организирани предимно от ресторантьори, които използват прясната продукция в менюто си. Това привлича много клиенти, които оценяват вкуса на салатата, сервирана минути, след като зеленчуците са откъснати от градината. Някои ресторанти дори предлагат възможност клиентът сам да направи това.

Снимка - owenhouse.com

Друг подход са предприели в Далас, Тексас. Там местната управа е отделила градски терен от около 50 декара за зеленчукови градини, овощна градина и лозе. Преди да се превърне в зелен остров, парцелът е бил използван като строителна база на местна компания за поддръжка на пътища и мостове, но е бил изоставен. С подкрепата на града и агро-социалната програма TexasA&MAgriLife, привлякла невероятен брой доброволци, опустошената някога земя от 2018 г. всеки ден снабдява с пресни плодове и зеленчуци шест приюта за бездомни. 

Идеята за градско земеделие не е чужда и на Берлин, където ентусиасти оползотворяват с полезни насаждения малки зелени островчета навсякъде из града. Тук обаче целта е не само снабдяването, но и благотворното влияние на заниманията със земеделие върху психиката – още един начин за градските жители да облекчат стреса от напрегнатия живот в мегаполисите. 

В Париж хитът е вертикалното покривно земеделие – френската столица е дом на най-голямата покривна зеленчукова градина в света. За парижани мотивът е да се предлагат много повече местни продукти и да се намалят транспортните доставки от провинцията, които замърсяват въздуха. 

„Ако наистина всички искаме, можем да задоволим на 100% регионалните нужди от пресни плодове и зеленчуци”, смята д-р Роб Рогема, професор по пространствени трансформации в Университета по приложни науки Ханзе, Нидерландия.

Периодът на ковид-пандемията даде силен тласък на частното покривно земеделие по целия свят. Находчиви търговци в Европа, САЩ, Кавнада, Япония и Австралия с голям успех вече продават комплекти с инструменти, ръководства и пособия за това полезно и приятно занимание в дните на социална изолация, а социолози и анализатори вещаят сериозна тенденция тези дейности да се установят като постоянна практика с многостранен принос.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: