Германия и Гърция ще затегнат ограниченията за неваксинираните от COVID-19

Германия и Гърция ще затегнат ограниченията за неваксинираните от COVID-19 Снимка: https://pixabay.com/

И двете страни могат да въведат редовно тестване на неваксинирани служители на работното място

Освен това в Гърция неваксинираните ще могат да посещават банки, фризьорски салони и други обществени места само с PCR тест.

Германия и Гърция решиха да затегнат ограничителните мерки за тези, които не са ваксинирани, като част от борбата срещу разпространението на коронавируса.

Германският канцлер Ангела Меркел каза на среща на Християндемократическия съюз, че в страната ще бъдат въведени "строги ограничения" за тези, които не са били ваксинирани, съобщава N-TV. Тя не уточни какви ще бъдат те, но в същото време допусна ежедневно тестване на неваксинираните на работното място.

Меркел обясни, че е изключително притеснена от увеличаването на броя на заразените. Според N-TV заетостта на интензивните отделения с пациенти с коронавирус в Германия расте, докато процентът на ваксинация остава същият. Общо в Германия са открити 4,6 милиона случая на COVID-19, като през изминалия ден този брой се е увеличил с 10,8 хил. От началото на пандемията са починали 95,8 хиляди души (+ 81 на ден).

Гърция също реши да наложи допълнителни ограничения за неваксинираните. От събота, 6 ноември, те ще могат да посещават банки, развлекателни заведения, фризьорски салони, социални заведения при представяне на резултата от PCR теста, съобщава Ekathimerini. Достъпът до хранителни магазини, аптеки и религиозни обекти ще остане безплатен.

Освен това всички неваксинирани работници в частния и публичния сектор ще бъдат задължени да правят два теста за коронавирус седмично за своя сметка.

Гръцкият министър на здравеопазването Танос Плеврис обяви засилване на контрола върху спазването на мерките за COVID, а глобите за нарушаването им също ще бъдат увеличени.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: