Пентагонът: Китай може да изпревари Русия и САЩ по военна мощ

Пентагонът: Китай може да изпревари Русия и САЩ по военна мощ Снимка: news.bg

Киатй е извършил стотици тестове на хиперзвукови ракети през последните пет години

"Темповете на развитие на Китай със собствени оръжия са впечатляващи, Пекин може да изпревари САЩ и Русия", заяви заместник-председателят на обединения комитет на началник-щабовете на Въоръжените сили на Съединените щати Джон Хайтън, говорейки на среща с вашингтонската Група на военните наблюдатели.

"Да се нарече Китай нарастваща заплаха е полезен термин, защото темповете, с които Китай се движи, са зашеметяващи", цитират американските медии изявлението на Хайтън.

"Съдейки по темповете, с които те се движат и траекторията, по която се движат, те ще надминат Русия и Съединените щати, ако не направим нещо, за да променим това. И това ще се случи. Ето защо мисля, че трябва да направим нещо", отбелязва той.

Според него обществеността трябва да бъде обезпокоена от достиженията на Китай в областта на хиперзвуковите ракети. По думите на Хайтън САЩ са провели девет теста на хиперзвукови ракети през последните пет години, докато в същото време китайците са извършили стотици. При това той добавя, че Русия е непосредствена заплаха за САЩ, тъй като руснаците има повече от 1,5 хиляди разгърнати ядрени оръжия.

Interfax

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: