Китай обяви борба с производителите на криптовалута на държавно ниво

Китай обяви борба с производителите на криптовалута на държавно ниво Снимка: ferra.ru

Сега тази дейност окончателно е забранена

Китай добави производството (майнинг) на криптовалута към индустриалния "черен списък". Това бе определено като "последна стъпка за ликвидиране на тази дейност в страната", съобщава китайското издание South China Morning Post.

Решението е взето от Държавния комитет по въпросите за развитие и реформи на КНР. Официалната обосновка за отказ от майнинга е стремежът на Китай към въглеродна неутралност до 2060 г.

Поправките за добива на криптовалута са внесени от комитета в последното издание на промишления каталог, който разделя отраслите на промишлеността на Китай на три типа: такива, които трябва да се насърчават, такива, които трябва да се ограничават и такива, които трябва да бъдат ликвидирани.

Промишленият "черен списък" включва също така производството на съдове за еднократна употреба от пенопласт, памучни клечки за уши за еднократна употреба и добив на въглища в природни резервати, туристически забележитерности и други защитени зони.

Изданието отбелелязва, че през последните няколко месеца Китай се бори с майнърите на криптовалута с различни методи. Мерките вече са принудили много майнъри да напуснат страната и да се преместят извън Китай.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: