НАТО с генерален план срещу растящата заплаха от Русия

НАТО с генерален план срещу растящата заплаха от Русия Снимка: atlanticcouncil.org

Алиансът започва съгласуването на нов генерален план за защита срещу всяка потенциална руска атака на множество фронтове.

Поверителната стратегия надхвърля съществуващите регионални планове за отбрана и има за цел да се подготви за паралелна атака в Балтийския и Черноморския регион, срещу действия като евентуална употреба на ядрено оръжие, хакване на компютърни или сателитни мрежи и др., съобщава Reuters.

Според официални лица и дипломати подобна атака не е неизбежна. Русия отрича всякакви военни намерения и казва, че с подобни планове НАТО рискува да дестабилизира Европа.

Но според настоящи и бивши американски служители, дипломати на НАТО, "концепцията за възпиране и отбрана в евроатлантическата зона и стратегически план за изпълнението ѝ” са необходими, тъй като Русия разработва модерни оръжейни системи и разполага войски и оборудване по-близо до границите на съюзниците от НАТО.

През май Русия събра около 100 000 войници на границата си с Украйна, което е най-голямото струпване на войска след анексирането на Крим през 2014 г.  През септември балтийските държави алармираха, че Русия използва нови бойни роботи в големи военни учения с бившия си съюзник от съветската ера Беларус.

Процесът за модернизиране на руската армия включва пълна подмяна на съветските военни космически системи. Русия разработва „супер оръжия” и технологии, базирани на изкуствен интелект, които потенциално могат да нарушат командните системи на НАТО. Представено през 2018 г., новото руско въоръжение включва ядрени хиперзвукови крилати ракети, които могат да избегнат системите за ранно предупреждение.

Анализатори смятат, че е важно стратегическият план да доведе до по-голяма съгласуваност в колективната отбрана на НАТО, което означава повече ресурси за Черноморския регион, който се счита за по-рисков от Балтийския.

Същевременно съюзниците от НАТО се стремят да засилят присъствието си в Индо-Тихоокеанския регион и да противодействат на нарастващата военна мощ на Китай, като разполагат повече кораби, за да поддържат открити морските пътища.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: