Русия тества свръхзвуковата ракета "Циркон"

Русия тества свръхзвуковата  ракета "Циркон" Снимка: ukdefencejournal.org.uk

Мощното оръжие е изстреляно от атомна подводница

Според руския президент Владимир Путин, „Циркон” представя ново поколение оръжейни системи без аналог, съобщават световни медии.

Това е втори опит с „Циркон” след първия тест през юли, осъществен от подводницата „Северодвинск“ в Баренцово море. Съобщението на руското министерство на отбраната за този първи експеримент е лаконично и посочва само, че „ракетата е ударила избраната от нея цел”, а кадри от изстрелвнето изглеждат умишлено замъглени, вероятно за да не покажат устройството в подробности.

За новото изстрелване на „Циркон” от борда на атомна подвоница ведомството съобщава само, че „експериментът се счита за успешен”.

Някои западни експерти поставят под въпрос напредъка на Русия в разработката на ново поколение оръжия, но признават, че комбинацията от скорост, маневреност и височина на свръхрзвуковите ракети ги прави трудни за проследяване и прихващане.

Експериментът е поредна стъпка от програмата на руския президент за създаване на ново поколение оръжия, която Владимир Путин обяви през 2018 г. в една от най-войнствените си речи. Тогава той заяви, че новите хиперзвукови руски оръжия могат да ударят почти всяка точка в света и да избегнат изградения от САЩ противоракетен щит. 

Въоръжаването в глобален мащаб преживява възход с благословията на световните лидери. Пренебрегвайки политиките за опазване на планетата, смекчаване на климатичните промени и борбата с глада, военната промишленост поглъща все повече ресурси, труд и интелектуален потенциал, които със сигурност биха намерили по-разумно приложение.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: