Наркокартелите се обзавеждат с подводни дронове

Наркокартелите се обзавеждат с подводни дронове Снимка: boatinternational.com

Специалните служби на Мексико съобщават, че най-големите престъпни организации в страната купуват подводните съоръжения „на едро”.

Картелите ги използват за прехвърляне на хероин, фентанил, кокаин, метамфетамини и други наркотици към САЩ през Тихия океан към Калифорния и през Мексиканския залив към Тексас, Луизиана, Мисисипи и Флорида.

Високотехнолотичните роботизирани „мулета” носят много предимства – те са малки, лесно преносими, могат да се проследят,  а възможните инциденти и въздействието им върху окенската екосистема просто не влизат в сметката на наркобароните. 

Мексиканските специални служби констатират, че наркокартелите предпочитат да купуват подводни дронове за професионално гмуркане. Те струват от $6 до $8 хилади порчето и могат да носят от 1.4 до 2.3 кг. Една подводна пратка фентанил от Мексико до САЩ носи печалба от порядъка на $40 000, което многократно покрива „инвестицията” за покупката на дрона.

Картелите не пускат подводните дронове от брега, а от рибарски лодки, корабчета за екскурзии или водни колела. С едно зареждане дроновете се движат почти четири часа със скорост до метър и половина в секунда. В случай на необходимост, подводният дрон може да се спусне на 200 м дълбочина и това го прави невидим за специалните скенери, които използва бреговата охрана.

Мексиканските картели ежегодно доставят в САЩ наркотици на обща стойност между $22 и $30 милиарда. По-голямата част от контрабандата пристига по суша, в големи камиони, снабдени по някакъв начин с документи за редовен износ и внос на разрешени продукти.

Картелите ползват редовно и товарни гемии, нелегални подземни тунели, въздушни дронове и малки самолети. Редовна практика е и използването на живи „мулета” – често мигранти, които понякога пренасят до 22 кг. забранени вещества. Само миналата година мулета-пешеходци от Гватемала, Салвадор и Хондурас са доставили в САЩ над 32 тона опиоиди. „Екскурзиите” им често завършват трагично, но това не спира хората по пътя им към илязията за по-добър живот.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: