Нова израелска технология може да "вижда" през стените

Нова израелска технология може да "вижда" през стените Снимка: defesanet.com

Методът, разработен от израелска компания, ще бъде представен на военната изложба в Париж следващата седмица.

Това е последното изобретение на фирмата Camero-Tech, част от SK Group. Портативната система XLR40 открива живи обекти през стените на растояние над 50 метра. Устройството е леко, разпознава и отчита движението на хора в сгради или зад материални прегради в реално време, съобщава mignews.com.

Уредът е уникален. Чрез него ще могат да се осъществяват разузнавателни мисии от далеч по-голяма дистанция, коментират от компанията. Технологията ще бъде окобено приложима при секретни операции, тъй като ще позволи на оперативната група да действа от безопасно разстояние, като същевременно ще предпази случайни граждани. 

Особено важно е приложението на технологията за откриването на хора, жертви на срутвания, земетресения и други природни бедствия. В подобни случаи устройството XLR40 ще бъде незаменимо при организирането на спасителните работи.

Радарният уред ползва радиосигнали от свръх-широколентовия диапазон. Това означава, че изпраща непрекъснати импулси, всеки от които е в широкочестотния спектър. На тази основа технологията XLR40 действително може да проникне през редица материални препятствия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: