"Момиче от Блечли" получи най-високото френско отличие

"Момиче от Блечли" получи най-високото френско отличие Снимка: indy100.com

Франция връчи Ордена на Почетния Легион на една от последните оцелели „разбивачки на кодове” от Блечли парк.

На церемония във Ферндаун, Дорсет, 96-годишната Лорна Кокейн получи високото отличие от най-високопоставената жена офицер в Кралския флот Джудит Тери, съобщава indy100.com. Лорна Кокейн е една от първите, обучени да работят на първия компютър Colossus, за да разбива германските кодове и шифровани съобщения по време на Втората световна война.

„Бях една от 600-те момичета, работещи ден и нощ в Блечли Парк. Не знаехме какво правим и дори след години не го научихме. Удивително е, че все още научавам нови и нови неща за тази огромна, страхотна организация“, казва г-жа Кокейн и споделя, че запазването на ролята им в тайна вероятно е било въпрос на сигурността им.

Джудит Тери, която през август 2022 г., ще бъде повишена в контраадмирал – първата жена с такъв ранг, се обърна към Лорна Кокейн с думите: „Ще получа тази възможност и заради Вашата работа. Фактът, че разбивахте кодовете, които ни помогна да спечелим войната, ме изумява и се радвам, че Франция Ви изразява уважението си с Ордена на Почетния Легион“.

Стив Кокейн, най-малкият от трите деца на г-жа Кокейн, каза: „Чувствам се изключително горд - тя е много скромна във всичко и наистина не искаше голямо шоу, но аз я убедих да приеме медала от името на всички в Блечли парк, които днес не могат да присъстват”.

Франция ще присъди своя най-висок орден на всички британски ветерани, борили се на френска страна по време на Втората световна война. Кръгът Блечли и неговата дейност все още са тайна за широката общественост, което може би е и причината за добрия успех на едноименния телевизионен сериал.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: