Нова заплаха: В Монголия и Китай са открити случаи на бубонна чума

Нова заплаха: В Монголия и Китай са открити случаи на бубонна чума Снимка: pixabay

Днес стана известно, че за заболяване от чума е заподозрян  15-годишен жител на района Баян-Улгий, намиращ се в Западна Монголия. Младежът е бил хоспитализиран. Ако инфекцията бъде потвърдена, то този случай ще бъде третият за седмица.

Преди два дни властите в окръг Баян Нур в Северен Китай обявиха трето ниво на опасност след откриването на бубонна чума в автономния регион  Вътрешна Монголия.

Местните власти призоваха да не се ловуват и да не се ядат животни, които могат да станат носители на болестта: става дума предимно за гризачи.

Смъртта може да настъпи след 1-2 дни.

Инкубационният период на бубонната чума е от 2 до 6 дни. Според вирусолози сега има ефективни антибиотици срещу бубонна чума, но е важно да се постави диагноза навреме. Трябва да се действа изключително бързо, защото смъртта може да настъпи само за 1-2 дни.
 
Основният симптом на бубонната чума са увеличените лимфни възли, така наречените бубони. Основният носител са бълхи, които паразитират по плъхове. Човек може да се зарази с бубонна чума след контакт с гризачи, заразени с бълхи. Според СЗО бубонната чума рядко се предава от човек на човек, но белодробната може да се разпространи много бързо.

 

Според Световната здравна организация в периода 2010-2015 г. са регистрирани 3248 случая на чума по целия свят, включително 584 смъртни случая. В момента трите най-ендемични държави са Демократична република Конго, Мадагаскар и Перу.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: