СЗО: мрачна статистика

СЗО: мрачна статистика Снимка: pixabay.com

Нов рекорд заразени с коронавирус за едно денонощие.

За едно денонощие по света са регистрирани над 212 300 новозаразени с коронавирус. Много страни отчетоха през уикенда рекорден брой нови случаи. Сред тях е и България. Началото на втората вълна ли е това?

 

Според данни на СЗО общият брой на регистрираните случаи на зараза с новия коронавирус по света е 10,9 милиона. Жертвите на новата болест COVID-19 са общо над половин милион - 523 011. Най-много инфекции дотук са регистрирани в САЩ - общо 2 724 433, в Бразилия - 1 496 858, и в Русия - 674 515. В Европа най-тежко засегната от пандемията е Великобритания. Там броят на заразените достигна 284 280.

Даните на СЗО се различават от тези на американския университет „Джонс Хопкинс". Причината се крие в различните методи на събиране на данните. Според данните на „Джонс Хопкинс" от 5 юли общият брой на регистрираните зарази по света е почти 11,3 милиона. А жертвите дотук са 531 515.

От СЗО предупреждават, че пандемията продължава да се развива динамично. Все повече страни регистрираха тези дни рекорден брой случаи на новозаразени. През уикенда рекордни стойност отбелязаха например Южна Африка, Индия, а и България.

В България в събота (4 юли) сутринта бе съобщено за рекордния брой 182 новозаразени за денонощие, а в неделя (5 юли) стана ясно, че през последните 24 часа са били регистрирани 180 нови случаи на коронавирус. Същевременно мерките се затягат и извънредната епидемологична обстановка се удължи до 31 юли.

Според СЗО покачващият се брой на новозаразените все пак не означава настъпването на втора вълна. По-скоро става дума за втора кулминация на първата вълна. В страните с покачващ се брой на случаите вирусът просто не е бил контролиран достатъчно добре. На този фон спазването на хигиенните мерки, социалната дистанция и изолацията на заразените са изключително важни.




 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: