Ядрените експлозии в историята на света

Ядрените експлозии в историята на света Снимка: hiroshima-navi.or.jp

Планетата ни е прекърпяла над 2000 ядрени взрива.

Първият ни връща 76 години назад, когато на 16 юли 1945 г., е взривено ядрено устройство с кодово име Trinity. Взвривът е резултат на работата по проекта на САЩ „Манхатън”, донесъл противоречивата слава на физика-теоретик Робърт Дж. Опенхаймер. Атомната гъба се издига в атмосферата на пустинята Хорнада дел Муерто в Ню Мексико. Наблюдавайки резултата от делото на живота си, Опенхаймер цитира стих от древния индийски епос Бхагавад Гита, част от Махабхарата: „Сега станах Смърт, разрушител на светове“.

Но колкото и смразяващ да е спектакълът на Trinity, той се оказва просто увертюра към ядрената ера на човечеството, пише openculture.com. 

Преди да мине и месец от тази експериментална експлозия, атомната бомба вече е свирепо оръжие. На 6 и 9 август 1945 над японските градове Хирошима и Нагасаки са хвърлени Little Boy (Малчугана) и Fat Man (Дебелака) - ядрени бомби с невиждана мощ на поразяване. Загиват над 226 000 души, години наред още десетки хиляди губят живота си в безнадеждната битка с лъчевата болест. 

От тогава ядрени бомби не са използвани като оръжие, но са проведени над 2000 хиляди тестови ядрени взрива – предимно от САЩ  и бившия СССР, в периода на Студената война. Това е времето на ядрената надпревара между двете големи световни сили. 

Първи през 1946 г. започват САЩ, със серия подводни ядрени взвривове при тихоокеанския атол Бикини, след това в Невада. През 1949 г. в ядрената надпревара се записва Съветският съюз, с взривове на ядрения си полигон в Казахстан, а през 1952 – и Великобритания, с ядрена експлозия в Австралия. 

Последният ядрен експеримент е колосалната експлозия на съветския „Цар Бомба” от 1961 г. - все още най-мощното ядрено оръжие, тествано някога. Тъй като СССР отдавна изчезна, днес експлозиите се позабравиха. Но както сочат данните, в последните години в опасната игра се намеси нов играч – Северна Корея.

За взривовете след 1945 г. по обясними причини не се знаят много подробности. Общото между тях е, че зад себе си оставят опустошена, токсична земя. Експерименталните експлозии също не минават без жертви, в това число и учени, работили по ядрените програми на страните си. 

На документалната интерактивна карта на ядрените взривове, създадена от аниматора Алекс Кузоян и публикувана в Business Insider, всичко прилича на компютърна игра, но всъщност крие стотици хиляди поразени човешки животи и опустошена природа. Създателят на първата атомна бомба е знаел това. След бомбардировката над Хирошима и Нагасаки Робърт Опенхаймер казва на президента Труман „Кръвта е по ръцете ни”, а пред колегите си физици признава „Свършихме работата на дявола”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: