Какво ще се промени в Германия след изборите

Какво ще се промени в Германия след изборите Снимка: arckdecor.com

Съюзниците и партньорите на най-силната европейска икономика ценят нейната политическа стабилност и очакват промяна с малко „п”.

След изборната нощ на равносметките, днес Bild посрещна аудиторията си със заглавието „Нека покерът започне сега”. Двете основни политически сили на Германия преживяха трудни нощни часове на повече или по-малко видим приоритет и в крайна сметка - малка процентна разлика, която изведе социалдемокртите от ГСДП с крачка напред (най-добрият им резултат до сега) а ХДС/ХСС отстъпи крачка назад (най-слабият им резултат до сега). 

Сега всичко зависи от рзиграването на картите. И двете партии претендират, че могат да направят правителство, ухажвайки едни и същи коалиционни партньори (зелените и либералите), така че пътят към следващото немско правителство вероятно ще бъде дълъг процес. Междувременно, Ангела Меркел остава служебен канцлер на Германия вероятно поне до Коледа.

Това ли са стъпките към промяната? Германците говорят за промяна, но копнеят за стабилност и предвидима политика. Преди изборите много се говореше как Германия ще се промени след „ерата Меркел”, продължила завидните 16 години. Същевременно предизборните кампании на двете първи партии не спряха да говорят за приемственост.

Все пак промяна има и тя е в модела на гласуване, констатира BBC. Този път немските избиратели също изразиха европейската тенденция и не гласуваха „автоматично”, просто от лоялност към партия, която винаги са подкрепяли. Германците вече искат кандидатите да ги спечелят, оценявайки не толкова партийните платформи, колкото личните им възгледи, качества и резултати. 

Анализатори изчисляват, че обединението ХДС/ХСС е загубило над два милиона гласа. Този отлив беше предвидим веднага след като Ангела Меркел обяви, че се оттегля. В последните си два мандата тя привлече повече гласове на жени, които се очертаха като основни привърженици на ХДС. Дори противници на партията ѝ, които я подкрепиха, заявиха, че са го направили заради нея. 

Макар с различни платформи, немските партии имат една цел – стабилност и благосъстояние. И германците вече виждат, че могат да разчитат на такова бъдеще, ако избират за свои лидери личности с качества, а не партийни кандидатури.

Германия е най-богатата и мощна държава в ЕС. Ролята ѝ на световната сцена няма да стане второстепенна с оттеглянето на Ангела Меркел или с промяната на модела на гласуване. Новата немска политическа конфигурация също няма да промени това. Европейският съюз вижда в нея триумф на европейската идея, а Великобритания (както всички останали) – нови възможности за сътрудничество. Така че, "както ви се хареса".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: