Германците избират кой ще поеме управлението след Ангела Меркел

Германците избират кой ще поеме управлението след Ангела Меркел Снимка: bankinfosecurity.com

По улиците на Берлин се провежда годишният маратон, но най-голямото състезание е пред избирателните урни в цялата страна.

Окончателните социологически проучвания показват, че е малко вероятно победата да попадне в едни ръце. Залогът е лидерството на най-мощната икономика в Европа и над 60 милиона германци, навършили 18 години, имат право да гласуват. Избирателните секции отвориха в 08:00 местно време. Ясни индикации ще дойдат, когато в 18:00 гласуването приключи.

Но нищо не е свършило, преди да му се види краят! Изборите са непредсказуеми дори и след посланието на Ангела Меркел: „Наистина има значение кой е на власт. Германия се нуждае от стабилност, а младежта ѝ от бъдеще“, ​​заяви тя многократно и даде ясен знак, че приоритетите ѝ са консервативни

Предвижданията са предпазливи. В предизборния период повече от една трета от избирателите все още не бяха сигурни за кого ще гласуват, но избирателната активност е рекордна. Призовавайки сънародниците си да дадат своя глас, президентът Франк-Валтер Щайнмайер заяви: „Които участват, ще бъдат чути, които не гласуват, оставят другите да решават вместо тях“, припомня BBC.

Климатичните промени в момента са най-големият проблем за германските избиратели след чудовищните наводнения през лятото, отнели живота на 190 души. Но разрушенията след природната стихия постигнаха и невероятна степен на обединение и съпричастие между хората и политиците се надяват, че ще видят израза му на изборите.

Международната обстановка е сложна при всестранната експанзия на Китай и констатацията, че "всичко най-лошо, което медиите предвиждаха за управлението на Тръмп, се случва при Байдън" – изтеглянето от Афганистан, което доведе на власт едно силово управление, както и новото военно спорзумение между САЩ, Великобритания и Австралия, което минира военната промишленост на Франция заради пропадането на договор с Австралия на стойност над $40 милиарда. ЕС застана зад Франция, но какво практически означава това? 

Дори тази вечер да се очертае категоричен победител, германците няма да знаят състава на правителството си още известно време. Спечелилата партия определено ще трябва да сформира коалиция, а шансът за повторение на сегашната двупартийна система изглежда малък. 

Дори за най-силната икономика в Европа не е лесно да замени здравата ръка на една жена, която определено е един от най-стабилните лидери на Германия и изключително влиятелна фигура в Европейския съюз и света.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: