Още една нова китайска „индустрия” - фалшиви мрежи за прокитайска пропаганда

Още една нова китайска „индустрия” - фалшиви мрежи за прокитайска пропаганда Снимка: whatsonweibo.com

Над 350 фалшиви профила в социалните мрежи разпространяват прокитайски информация и се опитват да дискредитират реални или набедени противници на китайското правителство.

Целта е да се делегитимира Запада и да се засили влиянието и имиджа на Китай в чужбина, се казва в доклада на Центъра за информационна устойчивост (CIR).

Според проучвнето, за което разказва BBC, мрежата от фалшиви профили редовно разпространява злостни карикатури на известни политици или китайци-емигранти, считани за „врагове” на Китай. Фалшивата мрежа ги обвинява в дезинформация и разпространяване на невярни данни, напр. за Covid-19.

Няма конкретни доказателства, че мрежата е свързана с китайското правителство, но според CIR, тя силно наподобява модела на прокитайските мрежи, свалени преди време от Twitter и Facebook. Типичният стил е разпространяване на съдържание, сходно с това в китайските държави медии и най-вече антиамериканска пропаганда, осъждаща наболели теми в САЩ, като закона за оръжията, расовата политика и човешките права.

Акаунтите категорично отричат прегрешенията на Китай по отношение на човешките права, напр. срещу уйгурите, които са над един милион и по редица данни, са държани в изолация против волята им. Според публикациите, това са „лъжи, измислени от САЩ и Запада“. Мрежата постоянно бълва антиамериканска пропаганда, аплодирайки напр. „поражението“ на САЩ в Афганистан, или заклеймявайки Щатите като лош съюзник, чиято помощ за Индия била „мизерна” дори през най-лошите месеци на борбата с Covid-19.

Новата фалшива мрежа е разкрита чрез типични сигнали - високи нива на активност, пропагандни разкази и многократно използване на едни и същи хаштагове. Новосъздадени акаунти, акаунти с потребителски имена, които изглеждат генерирани на случаен принцип, както и акаунти с малко последователи, също са знак за подозрение. 

Някои профили публикуват оригинално съдържание, докато други само споделят, харесват и коментират тези оригинални публикации, за да ги разпространят в по-широка аудитория

Фалшивите профили често използват портрети, генерирани от изкуствен интелект (AI), които за разлика от откраднатите снимки, не могат да се проследят. Такъв тип „компютърни” изображения и фалшиви профили все по-често се появяват в кампаниите за дезинформация, тъй като потребителите и платформите стават по-предпазливи към подозрителни акаунти. 

CIR са използвали различни техники за идентифициране на фалшивите снимки и са установили някои несъвършенства в "творчеството" на AI - очите винаги са на едно и също място, ръбовете на границата с косата и предметите около лицата са замъглени, зъбите са под странен ъгъл 

Много от акаунтите във Facebook, за които се смята, че са част от мрежата, носят турски имена. Вероятно някога са принадлежали на реални хора, но по-късно са били откраднати или продадени и са им добавени „подновени” снимки.

Замисълът на фалшивата мрежа се вижда и в YouTube. Профили, които някога са публикували на английски или немски и след това са били латентни с години, изведнъж започват да публикуват съдържание на китайски, взаимствано от официалните китайски държавни телевизионни оператори.

Социални медийни платформи реагираха моментално на доклада на CIR. Facebook, YouTube и Twitter премахнаха идентифицираните от CIR профили, както и редица други с подобно поведение. Платформите потвърдиха, че разследванията ще продължат и заявиха, че ще разчитат на своите партньори при идентифицирането на кампании, свързани с държавна дейност, независимо от коя страна, за да ги премахват.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: