Градовете на бъдещето вече се строят

Градовете на бъдещето вече се строят Снимка: Euronews

Новата градска архитектура създава умни, зелени, високотехнологични населени места, призвани да преобразят местоположението си

Кувейт планира да изгради подобен град на мястото на депо за над 42 милиона употребявани гуми, изхвърлени в пясъците на малката страна в персийския залив. Гумената грамада ще се рециклира, за да се реши огромният проблем, който отдавна тормози жителите на предградията, съобщава Euronews. 

Трупани в продължение на 17 години, гумите предизвикаха серия от големи пожари, придружени с огромен екологичен риск за жителите, отделяйки със седмици облаци токсичен черен дим. 

Но август 2021 г. беше последният им месец. Гумите вече са в завод за рекицлиране. Съоръжението е в експлоатация едва от януари 2021 г., но екипът му има големи планове за международна дейност в страните от Персийския залив, тъй като капацитетът на завода е рециклиране на 3 милиона гуми годишно.

В периода от 2010 до 2019 г. трафикът по пътищата на Кувейт се увеличи с почти един милион нови превозни средства, което предизвика сериозни опасения за околната среда. Освен замърсяването с изгорели газове, гумите на автомобилите са неочаквано голям източник на микропластмаси в океаните, както и на фини прахови частици във въздуха – проблем, който и електромобилите не могат да избегнат.

На мястото на гумената планина Кувейт ще постави началото на плана си за създаването на „умен град” с 25 000 нови жилища. Това ще бъде първият обект в Близкия изток, фокусиран върху зелени и интелигентни технологии. 

Строителството е разчетено за период от 30 години и по първоначални сметки ще погълне € 3.3 милиарда. Новият град е част от по-мащабната визия за трансформиране на региона в център за търговия и туризъм, за да се намали зависимостта на местната икономика от добива на петрол. 

Краков също планира изграждането на зелен, многофункционален район за 100 000 души, съобщава 3 Seas Rooster. Концепцията на новия квартал е да се обособят жилищни райони и райони за работа, здравна зона с болница, плюс зони за спорт, култура и почивка, включително парк от 65 хектара. 

Новият район ще се развива като екологично чист, за да се реши проблемът със замърсения въздух в полския промишлен център. Плановете са проектът да бъде приет до края на годината и към 2030 г. кварталът да функционира пълноценно.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: