Колекция от футболни сувенири бе продадена за близо £400 000

Колекция от футболни сувенири бе продадена за близо £400 000

Търгът е надвишил с почти два часа предвиденото време, заради интензивно наддаване от цял свят по интерент и по телефона.

В продължение на 60 години 82-годишният Брайън Хорснел е събирал медали, шапки, билети за официални мачове и фланелки на звезди от любимата си красива игра. Предполагаемата цена на колекцията му от над 200 предмета беше максимум £ 170 000, но се продаде за над £ 392 000, съобщи expressandstar.com.

Г-н Хорснел, пенсиониран пощенски служител, пусна колекцията си за продажба, тъй като иска да се премести в малък провинциален имот със съпругата си.

Сред продадените трофеи са медалите за FA Cup от 1902 и 1925 г., присъдени за първи път на баща и син Хари Джонсън Старши и Хари Джонсън Младши, и двамата от „Шефилд Юнайтед”. Ценните трофеи са били закупени от частен колекционер съответно за £ 9,038 и £ 10,243. Такова семейно постижение имат само трима други футболисти и синовете им.

When Harry Johnson junior won his FA Cup winners medal in 1925 he emulated his father and became the first father and son to win the cup (Graham Budd Auctions/PA)
Снимка - expressandstar.com

Най-висока цена е постигнал медал от първа дивизия на Футболната лига, присъден на Хари Кауторн от град Хъдърсфийлд през 1923/24 г. Трофеят е продаден също на частен колекционер за £ 19 280.

Червената домашна фланелка от около 1965 г. на знаменитата девятка на „Манчестър Юнайтед” - сър Боби Чарлтън, отиде у частен колекционер за £ 18 075. Фанелка на Боби Мур е постигнала малко по-ниска цена.

От аукционната къща GrahamBuddAuctions, специализирана в продажбата на спортни сувенири, казват, че това е един от най-успешните им търгове от години насам и изразиха уважението си към изключително стойностната колекция на страстния футболен фен Брайън Хорснел.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: