Създаден е изкуствен интелект, който ви рисува портрет, докато „разговоряте" с него

Създаден е изкуствен интелект, който ви рисува портрет, докато „разговоряте" с него Снимка: pixabay

Група изследователи от лабораторията на университета „Саймън Фрейзър“ в Канада са разработили творчески изкуствен интелект (ИИ), който рисува портрети на хора, предавайки чертите на личността им и техните емоции.

Преди да ви нарисува, ИИ „разговаря" с вас. Информация за изследването е публикувана в списание arXiv.

Художникът ИИ разговаря с човека, преди да започне да рисува, за да научи повече за неговите уникални качества и чувства. След това той използва тази информация за създаване на портрети.
 
    Нашата изследователска лаборатория използва когнитивно-научен подход за моделиране на ИИ, както и човешки когнитивни концепции за моделиране на ИИ. Това включва човешката емпатия и емоциите.
    Стив Ди Паола, професор в университета „Саймън Фрейзър"

Лабораторията е провела изследвания в две различни области. Докторантите, работещи в лабораторията, обикновено се делят на две групи: едните работят върху създаването на триизмерни агенти на ИИ, които могат да общуват с хората, втората работи върху художествено-изчислителни модели, базирани на ИИ. За да създадат нов ИИ, двата изследователски екипа се обединили.
 

Изследователите са обучили модифицирания ИИ DeepDream, модел на компютърно зрение, който чете емоции. Освен това те комбинирали алгоритъм, известен като дълбок стил, с техники, които разделят изображенията на сегменти, което позволява на тяхната система да комбинира различни художествени стилове и процеси.

И накрая те са използвали система от частици - това е техника, която често се използва в компютърния графичен дизайн, тя е необходима, за да се извърши действителната работа на четката, само благодарение на нея се получава цялата картина.

Освен обработка на емоции, ИИ може да обработва реч, за да научи повече за даден човек. Агентът говори с вас - това е специална програма, която има реалистичен триизмерен аватар, може да общува естествено, придружавайки думите си с жестове на ръце и изражение на лицето.

Повечето от онези, чийто портрет бил направен от системата за ИИ, били впечатлени от резултата, тъй като той добре отразявал чертите на характера им.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: