Учени изобретиха „супер ензим"

Учени изобретиха „супер ензим" Снимка: pixabay.com

Учените са създали нов „супер ензим", който може да разгражда пластмасата до шест пъти по-бързо от предишния им ензим.

Екипът от изследователи, който по-рано изобрети PETase (ензим, който „се храни" с пластмаса),  го комбинира с втори ензим, за да ускори процеса на разграждане на пластмасата, се казва в съобщение за пресата от университета в Портсмут.

Супер ензимът може да изиграе важна роля при рециклирането на полиетилентерефталат (PET), който е най-често срещаната термопластмаса, използвана в бутилки за еднократна употреба, килими и дрехи.

На PET му трябват няколко стотици години в природата, но с помощта на PETase той може да се разгради в рамките на няколко дни.

Джон Макгийън, водещ съавтор и директор на Центъра за ензимни иновации към Университета в Портсмут, каза пред CNN, че тази последна разработка представлява огромна стъпка към използването на ензими за рециклиране на пластмаса и намаляване на замърсяването с пластмаса.

Всъщност бяхме доста изненадани, че работи толкова добре", каза Макгийън, въпреки че подчерта, че процесът е „все още твърде бавен", за да бъде търговски приложим.
Той каза пред CNN, че изследователите са получили финансиране за по-нататъшни експерименти и успешното развитие може да означава, че съществуващият PET може да бъде рециклиран, вместо да се използват изкопаеми горива за създаване на нова пластмаса.

„Очакваме огромни икономии на енергия“, каза Макгийън.

Супер ензимът комбинира двата ензима PETase и MHETase. Сместа разгражда PET два пъти по-бързо от PETase самостоятелно, докато свързването на двата ензима увеличава скоростта с още три пъти.

Макгийън използва Diamond Light Source, устройство, което използва рентгенови лъчи, 10 милиарда пъти по-ярки от Слънцето, за да може да вижда отделни атоми, за да картографира молекулярната структура на MHETase.

Техниката често се прилага в индустрията за биогорива, която използва ензими за разграждане на целулазите.

Пълното изследване е публикувано в списание Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: