Броят на милиардерите в света се е повишил рекордно през 2019 г.

Броят на милиардерите в света се е повишил рекордно през 2019 г. Снимка: paradigmlife

Броят на милиардерите в света и общата стойност на богатството им през 2019 г. нарастват значително след намаляване година по-рано, достигайки рекордни нива, според глобалния лидер в информацията за богатство Wealth-X.

Според преброяване, публикувано от компанията на 30 юни 2020 г., миналата година в света е имало 2825 милиардери, което е увеличение с 221, или 8,5% спрямо 2018 г. Общата стойност на богатството им нараства с 10,3% годишно и достига 9,4 трилиона долара.

През 2018 г. броят на милиардерите намалява с 5,4%, а общата стойност на богатствата им намалява със 7%, според Wealth-X.

Ръстът на броя на милиардерите, въпреки забавянето на световната икономика и тежката геополитическа ситуация, вкл. Brexit и търговската война между САЩ и Китай, се дължи главно на добрата динамика на финансовите пазари, отбелязва компанията.

В Северна Америка миналата година има 834 милиардери (увеличение с 11,2%) с комбинирано богатство от 3,5 трилиона долара (увеличение с 13,8%). В Азия броят им е 758 души (увеличение с 12%) с общо състояние от 2,4 трилиона долара (увеличение с 11%).

Сред страните лидери по брой на милиардерите през 2019 г. остават САЩ (788 души) и Китай (342 души). 

В Ню Йорк - 113 милиардери с богатство от над 1 млрд. долара. Следват Хонконг (96 души) и Сан Франциско (77 души). Пекин се класира на шесто място с 57 милиардери.

Изследването Wealth-X анализира и състоянието на милиардерите през тази година, като взема предвид коронавирусната пандемия и нейното негативно  въздействие върху глобалната икономика и фондовите пазари.

По предварителни данни много сектори на икономиката, вкл. автомобилната, аерокосмическата и отбранителната промишленост, отчитат спад както на милиардерите, така и на комбинираното им състояние през първите пет месеца на тази година. В същото време в области като застраховането и здравеопазването показателите се подобряват.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: