До 2100 г. 95% от повърхността на океаните ще стане необитаема

До 2100 г. 95% от повърхността на океаните ще стане необитаема Снимка: bgswim.com

Екип от учени установи, че до 2100 г. глобалното затопляне ще промени 95% от повърхността на океаните

Климатът на океанската повърхност има характерна температура, киселинност и концентрация на арагонит - минерал, който много морски животни използват за образуване на кости и черупки. По-голямата част от морските обитатели са свикнали с тези условия. Но поради повишаването на нивата на CO2 в атмосферата, климатът на повърхността на океана може да се промени, съобщава порталът nature.com.

Авторите на новата научна работа са използвали модел на глобалния климат на океаните, според който са прогнозирали два сценария:

Първият - пикът на емисиите на парникови газове ще бъде през 2050 г., а по-нататък ще продължи да намалява до края на века.

Вторият - емисиите ще продължат да нарастват през следващите 80 години.

Първият сценарий показва, че 36% от повърхността на всички океани няма да се промени до края на ХХІ век, обаче съм 2100 г. на този процент от територията напълно ще се променят условията за живот. 

При екстремен сценарий 95% от повърхността на океаните ще стане негодна за живот на морските видове.

Тези промени означават, че повърхността на океаните ще престане да бъде пригодна за морските обитатели. Тези, които живеят по-близо до повърхността на моретата се адаптират към изменението на климата, като се преместват по-надълбоко, но изследванията показват, че в бъдеще техните възможности могат да бъдат ограничени от почти равномерното затопляне и повишаване на киселинното съдържание на вода.

Изследователите отбелязват, че в крайна сметка този процес може да бъде спрян, само ако се прекратят емисиите, нагряващи океана.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: