Европейският съюз подготвя създаването на собствена армия

Европейският съюз подготвя създаването на собствена армия Снимка: atalayar.com

Върховният представител на ЕС по външни работи и политика на сигурност Хосеп Борел, смята, че падането на Кабул е знак за сформиране собствена армия на Европейския съюз

Пред RFI   Борел заяви, че е това е важна инициатива, за да може ЕС да бъде независим от САЩ в подобни ситуации. Той прогнозира, че държавите-членки на ЕС ще се борят да приключат с евакуацията, преди американските сили да се изтеглят от международното летище в Кабул, съобщава Brussels Morning.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посочи в петък, че вече няколко съюзници призовават САЩ да отложат изтеглянето си от Афганистан и подчерта, че може да се наложи европейските държави да завършат евакуационните операции без подкрепата на шестте хиляди американски войници, които защитават летището в Кабул.

Организацията е такава, че някои полети на ЕС напускат Кабул полупразни. От общо 400, досега са евакуирани около 150 афганистански служители и членовете на техните семейства от дипломатическите мисии на ЕС в Кабул. Според Борел, причината за това са прекомерните мерки за сигурност и множеството проверки от страна на американските военни на летището и ги призова да покажат „по голяма гъвкавост“.

„Много съжалявам за начина, по който се развиха нещата, но никой не поиска мнението на европейците“, продължава Борел. Той призова за реализъм и посочи, че „трябва да се организираме, за да се справим със света такъв, какъвто е, а не какъвто мечтаем да бъде“.

Борел обяви, че ще предложи на ЕС да сформира звено от 5 000 военнослужещи, „способни да действат при обстоятелства, каквито виждаме в Афганистан“.

Дипломт № 1 на Европейският съюз прогнозира, че подобни кризи ще избухнат в Сахел и Иран и заяви, че с цел проучване на сходната обстановка, а през следващия месец планира да посети Либия, Тунис и Ирак.

Коментирайки превземането на Афганистан от талибаните, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че „трябва да анализираме как ЕС може да разгърне по-нататък способностите си и да повлияе положително на международните отношения, за да защити своите интереси“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: