Новата жп гара в Белово ще обслужва близо 10 хил. души от общината и околността

Новата жп гара в Белово ще обслужва близо 10 хил. души от общината и околността Снимка: МТИТС

Интересен факт от историята на жп гара Белово, е че тук започва професионалната си железничарска кариера Тодор Каблешков, първият български железничар и участник в Априлското въстание.

Железопътна гара Белово, която в исторически план е била причината за възникването на града, до една година ще отговаря на всички европейски изисквания. Това стана ясно от инспекция на обекта на заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Нели Андреева и генералния директор на НК „Железопътна инфраструктура“ инж. Красимир Папукчийски, съобщиха от пресцентъра на транспортното министерство. "Към момента старата сграда е изцяло премахната и се подготвя изграждането на новото приемно здание. Очаква се до 1 година новата жп гара да бъде построена, като до нея ще имат достъп и лица с намалена подвижност", обясни заместник-министър Андреева.

Дейностите са част от цялостната модернизация на жп линията Костенец-Септември, която се изгражда с европейско финансиране. „С добри темпове напредва и модернизацията на жп линията между Белово и Септември, където линията се изгражда по ново трасе, което ще позволи движение на влаковете със скорост от 160 км/ч“, заяви генералният директор на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски. „Всички отводнителни съоръжения в участъка са изградени, включително и елементите на долното строене на железния път и релсо-траверосовата скара, както и стълбовете за новата контактна мрежа“, допълни той.

В проекта са предвидени за изграждане сложни инженерни съоръжения (тунели и виадукти), за които в момента се изпълняват подготвителни дейности. Изпълнителят на обекта заяви, че е готов с техника и работна ръка да стартира работа и в другия участък – Костенец-Белово, след получаване на разрешение за строеж от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Построяването на жп линията, преминаваща през Белово е причина за възникването на града преди повече от 150 години. Първоначално то е било временно селище за работниците на барон Хирш, който в района е добивал дървен материал за строежа на железопътната линия. Във връзка с това тук са се заселили множество хора от всички краища на България. В последствие поради бързото разрастване на индустрията около железопътната гара се създава и днешното населено място.

Интересен факт от историята на жп гара Белово, е че тук започва професионалната си железничарска кариера Тодор Каблешков, първият български железничар и участник в Априлското въстание.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: